Hopp til hovedinnholdet

Klubben min har brukt et bilde av meg på plakater.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg driver med idrett som det er veldig få jenter som driver med. Da jeg kom på skolen i dag hadde klubben min sendte bilde av meg og sagt at det var fint hvis det ble hengt opp:( jeg sa deg var greit at de tok det bilde av meg men, det var til en invitasjon om en turnering.. jeg har altså ikke sagt ja til å bli hengt opp på skolen!! Så jeg gikk til kontor å ba dem ta det ned, noe de gjorde med engang:)hva kan jeg gjøre med det? Er det i det hele tatt lov??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det beste og enkleste er nok å ta kontakt med klubben din og forklare hva du synes det er greit at de bruker bildet av deg til. Hvis du sier at du ikke ønsker at bildet skal brukes på plakater og lignende, vil de nok respektere det. Foreldrene dine kan kanskje hjelpe deg med å bli enig om en avtale med klubben.

Når det gjelder hva som er lov å publisere offentlig av bilder av andre, vil det avhenge av bildets karakter.  Ifølge åndsverkloven § 45 c, er hovedregelen at man må ha samtykke fra den som er på bildet for å kunne publisere det. Et unntak er hvis bildet er et såkalt situasjonsbilde hvor avbildningen av personen på bildet er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet, eller der det er tatt bilde av en forsamling, folketog, en større gruppe etc. 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

- Tar bilder fra en annens blogg

Kopierer bilde

Jeg laget en falsk profil på sukker.no. Jeg tok bilder fra en blogger, og hun fant det ut. Tror hun anmelder det. Hva skjer i såfall?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett