Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min har lenge gått bak ryggen min og røyket cannabis

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Kjæresten min har lenge gått bak ryggen min og røyket cannabis. Jeg syns han viser tendenser til det jeg kan sammenligne med personlighetssplittelse og personloghets-endringer, noe jeg synes virker skremmende. Kan det være en sammenheng mellom dette og cannabis-bruken? Jeg vet også at han fortsatt røyker den dag i dag, han jobber i barnehage.. Jeg vet også at han kjøper alkohol til mindreårige. Hva slags konsekvenser kan deg få for han om han blir tatt for dette? Hvordan man tipse/politet oppdage dette? Han forteller også at han har fått 2 års prøvetid + en bot for å kun ha stjålet en øl fra en butikk. Kan dette stemme? Hvilke bivirkninger kan cannabis bedføre? Han har AhHd. Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Her var det flere problemstillinger på én gang - vi får ta det i tur og orden.

Først og fremst vil vi si at det å gå bak ryggen din, uansett hva det måtte dreie seg om, ikke er akseptabelt i et forhold. Dette er du sikkert fullstendig klar over allerede, og da er det viktig at dere har en alvorlig samtale om hva du forventer av ham i et forhold, dersom dere fortsatt skal være sammen i fremtiden. Dette kan du lese mer om i vedlagte artikkel "Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?".

Når det gjelder ditt spørsmål om personlighetssplittelse og personlighetsendringer, er det vanskelig for oss å gi noen veldig konkrete svar. Enkelte personer kan simpelthen være ganske svingende i humør og/eller atferd, også uten å bruke rusmidler (en ADHD-diagnose kan i seg selv være opphav til en varierende fremtoning). Men hvis disse endringene er utypiske for hvordan han er og har vært som person tidligere, er det kanskje mer sannsynlig at cannabisbruken spiller en rolle der. Nå vet ikke vi konkret hva slags endringer du sikter til, men hvis han f.eks. virker hemmelighetsfull, sliten, glemsk, paranoid eller lignende, kan dette - muligens - tilskrives cannabisbruken.

Når det gjelder kjøp av alkohol til/for mindreårige (langing), er dette straffbart i henhold til Alkoholloven § 8-8. Strafferammen lyder på bøter, eller fengsel inntil 6 måneder (§ 10-1). Bot + prøvetid for tyveri høres ikke usannsynlig ut.

Virkninger og bivirkninger av cannabisbruk kan være ganske varierende fra person til person. Dette avhenger f.eks. av personlighet, hvor mye og ofte man bruker, hvor og når man bruker, samt hvor mye erfaring man har med cannabis. Noen kjennetegn er likevel ganske gjennomgående. Det kan være nyttig å skille mellom akutte bivirkninger (som kan oppstå når man er påvirket), og bivirkninger som følge av regelmessig bruk over tid. Når det gjelder akutte bivirkninger, er f.eks. søvnighet, paranoia og angst noe mange vil kunne oppleve. Når det gjelder bivirkninger som følge av regelmessig bruk over tid, er f.eks. svekket hukommelse, svekket konsentrasjonsevne og nedsatt energinivå noe mange vil kunne oppleve. Du kan lese mer om dette på våre faktasider om cannabis, se særlig avsnittet "Virkninger og bivirkninger". 

Alt i alt høres det ut som om dere har en del dere trenger å snakke om sammen. Det er kun opp til ham selv hvorvidt han vil røyke cannabis eller ikke, men det er opp til deg å bestemme hvorvidt du i så fall ønsker å bli værende i forholdet eller ikke. Snakk sammen om hva begge ønsker og trenger i forholdet, og bli enige om hvordan dere skal ha det sammen, dersom forholdet skal kunne vedvare. Da er det selvsagt viktig at begge er helt åpne og ærlige.

Du kan tipse politiet hvis du ønsker det, og så blir det opp til politiet å vurdere saken. Se mer på politiets nettsider.

Hilsen RUStelefonen 915 08588, og juristen, Ung.no
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer

Er det farlig å røyke hasj?

Jente røyker hasj (colourbox.com)

Er det egentlig farlig å røyke hasj? Les om rusen og hvilke konsekvenser cannabisbruk har på kort og lang sikt.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd