Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere i USA hvis jeg er tatt for nasking?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som ble tatt for naskeri for 5 månder siden. Jeg stjal for 17 kr og saken ble tatt hånd om i konfliktrådet, og nå er saken avsluttet. Jeg skal på utveksling til USA etter sommeren og er redd for intervjuet på ambassaden. Er det slik at det naskeriet kan gjøre at søknaden min om visum blir avslått og jeg blir nektet innreise til USA?

Besvart 15.05.2019 20:41
 

Svar
Hei

Når du skal studere i USA må du søke om visum på den amerikanske ambassaden slik du oppgir at du har gjort. Den amerikanske ambassaden kan be om å få utskrift av politiattesten din.

Du opplyser at du ble tatt for nasking og at forholdet ble behandlet i konfliktrådet og nå er avsluttet. Dette betyr at forholdet bare vil fremgå i utvidet politiattest og ikke i vanlig politiattest. Dermed vil ikke dette vises hvis den amerikanske ambassaden ber om at du legger frem politiattest til visumintervjuet.

Jeg vil likevel anbefale deg å spille med åpne kort i visumintervjuet og forklare hva som har skjedd. Det at du har blitt tatt for nasking har bare bøter som strafferamme etter straffelovens § 323 og vil dermed ikke være til hinder for at du kan få visum. Men den amerikanske ambassaden vil likevel være opptatt av at du opplyser om du har begått straffbare handlinger tidligere. Dersom dette er ditt eneste lovbrudd, vil dette kunne tale for at du vil kunne få innvilget et studievisum.

Jeg vil anbefale deg å lese artikkelen som jeg legger med i svaret mitt til deg «Har noe på rullebladet – kan jeg reise til USA».

Lykke til med studieoppholdet ditt i USA.

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd