Hopp til hovedinnholdet

Stjeler, får det konsekvenser?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente som fyller 16 i år. Noen ganger pleier jeg å stjele småting fra forskjellige butikker. Jeg lurer bare litt på konsekvensene jeg får om jeg blir tatt. Kan det gå utover f.eks skolen jeg akkurat har komt inn på? Har hørt noe om konfliktråd men skjønner ikke helt hva det er enda. Liksom i fremtiden kunne noen ha sett at jeg hadde stjelt med å se på «rullebladet» mitt? Og får jeg bøter? og isåfall hvor mye, sånn like mye varen kosta eller sånn 1000kr eller mer? Og en ting til, hvordan kan de se om jeg stjeler? er det bare om noen ser meg akkurat da jeg gjør det, eller pleier ansatte å se på filmene fra kameraene til tider for å se om noen stjeler?

Besvart 25.06.2019 19:16
 

Svar
Hei

Dette forholdet vil bli regnet som et mindre tyveri etter straffeloven § 323.

Bestemmelsen sier at mindre tyverier kan straffes med bot.

Den normale straffen for et mindre tyveri er forelegg på mellom 3.000 og 15.000 kroner, avhengig av hvor mye som er stjålet. Er du ung og ikke har vært anmeldt for noe før, kan politiet i noen tilfeller velge å gi deg en påtaleunnlatelse. Det betyr kort sagt at du har gjort noe straffbart, men at politiet velger å la deg slippe bot fordi de mener det er straff nok å bli tatt, og at du neppe kommer til å gjøre det igjen.

En annen mulighet er at saken blir overført til konfliktrådet. Det betyr at du setter deg ned sammen med butikkeieren. I møtet sammen med en konfliktrådsmekler prøver dere å bli dere enige om en måte å gjøre opp på. Løses saken slik og du følger opp avtalen, havner den ikke på den vanlige politiattesten din. En avtale her kan gå ut på at du må erstatte det du har tatt, enten ved penger eller ved for eksempel arbeidsinnsats.

For at saken skal overføres til konfliktrådet, må butikkeieren spørres om det er greit å ta saken der. Hvis de sier nei til dette, behandles saken i stedet som en politisak.

Når du begår en straffbar handling, vil dette registreres hos politiet. Det er imidlertid ikke slik at en bemerkning på politiattesten automatisk vil være til hinder for deg senere. Likevel vil det i noen tilfeller kunne hindre utenlandsreiser til land som krever visum og få konsekvenser når du skal søke om skoleplass eller jobb. Noen utdanninger og jobber vil kunne innhente politiattest før du får plass på utdanningen eller får jobben. Ulike skoler og jobber kan kreve ulike typer politiattester. Se mer om dette i vedlagte artikler. Hvis du blir tatt for å stjele, vil det ikke påvirke den rett du har til skolegang i dag.

Akkurat hvordan butikkene finner ut av at noen har stjålet vet jeg ikke, og det varierer nok fra butikk til butikk. Hvis en butikkansatt mistenker at du har stjålet noe, er det ikke noe i veien for at vedkommende kan prøve å finne bevis for dette på overvåkingskamera. Dette er nok for å sende en anmeldelse til politiet dersom de vet hvem du er, eller kan finne ut av hvem du er. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stjele
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stjele