Hopp til hovedinnholdet

En ting som er veldig viktig for meg å få vite er hvilke taushetsplikter og meldeplikter leger, psykologer, helsesøster og psykiatriske sosionomer har!

 

Spørsmål
Heisann:)
En ting som er veldig viktig for meg å få vite er hvilke taushetsplikter og meldeplikter leger, psykologer, helsesøster og psykiatriske sosionomer har!
Jeg går rundt med selvmordstanker(og sliter en del ellers) og kunne tenke meg å snakke med noen, men først må jeg forsikre meg om at den personen har total taushetsplikt! At han ikke kan snakke med foreldrene mine eller barnevernet, uansett hva jeg sier! Har gått hos en psykiatrisk sosionom tidligere, men sluttet fordi hun mente at hun hadde rett til og bryte taushetsplikten sin...
Det på grunn av at hun mente at jeg ble utsatt for omsorgssvikt! Noe jeg ikke er helt enig i..
Dette er svært viktig for meg å finne ut av, fordi hvis de ikke er pålagt å følge taushetsplikten sin vil jeg ikke snakke med dem! Hilsen Jente 17
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17år!

Du spør et kjempevanskelig og kjempespennende spørsmål. Tausehetplikten ulike hjelpepersoner har kan være noe frskjellig da de finnes flere lover som omhandler taushetsplikt avhengig av hvor en jobber, For å gjøre det enda mere komplisert at ofte ulike faggrupper egne bestemmelser i tillegg, som f.eks leger og psykologer o.a.

I og med at du er under 18år er det fortsatt dine foreldre som har ansvar for deg juridisk, økonomisk og medisinsk, derfor vil taushetsplikten i forhold til deg ha flere unntak enn viss du var over 18. du han lese litt om legers taushetsplikt her:
folk.uio.no/arnewes/undervisning/taushetsplikt.html

Det at en person vurdere å ta sitt eget liv er en så alvorlig ting at det er pålagt helsepersonell å si i fra om dette uansett, spesiellt hvis det gjelder mindreårige. Er det forhold i hjemmet som forårsaker grunnen til at den det gjelder ønsker å ta sitt eget liv, er barnevernet rette innstans. hvis det er andre grunner er det foreldre eller verge.

Også voksne blir vurdert i forehold til tilregnelighet når det gjelder ønsker om å ta sitt eget liv. Da kan også pårørende/familie bli kontaktet. Det å ønske å ta sitt eget liv oppfattes som så naturstridig at man må vurdere om personen det gjelder er mentalt frisk.

Mange psykologer og psykiatere vil imidlertid overholde en taushetsplikt nor det gjelder ønsket om å ta sitt eget liv, hvis man inngår en avtale om ikke å gjøre noen mensterapien foregår. Hvordan det er for personer under 18 er, er det vabskelig å si.

Håper dette er svar på spørsmålet ditt, og tilslutt håper jeg at du kan ta i mot hjelp selv om terapeuten er tvunget til å si noe videre. Dere kan sikket avtale hva må siers p.g.a. loven og hva har dere for dere selv. Det kan hende at det som egentlig er viktig for deg er det ikke så nøye med om kommer vidrere.

Vennlig hilsen
Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Kva veit du om demokrati?

Demokrati betyr...