Hopp til hovedinnholdet

Har politiet brutt taushetsplikten?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ble for en stund siden arrestert for ordenforrstyrrelse, og besittelse av under 0,2 gram med hasj, altså under grensen for salg av narkotika, og godtok da et forenklet forelegg på 8000 kr. Ingen andre en meg selv og politiet visste om dette, å slikt trodde jeg det ville være helt til nå nylig da jeg ble konfontert av min far om dette. Det jeg lurer på, er om det da har vert et brudd på taushetsplikt i et eller annet ledd? Min far er veldig invaderende og infilrtrerende i mitt privatliv, er det på noen lovlig måte han kan ha fått tak i disse opplysningene? Og er det eventuelt noen hindring for min far å få tak i opplysningene når han er tidligere straffedømt med en dom på 5 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du oppgir at du er 19 år, og forteller at dette skjedde "for en stund siden". Dersom du var under 18 år hadde politiet rett til å fortelle om lovbruddet ditt til dine foreldre, for at de skulle kunne ivareta rettighetene dine.

At faren din er straffedømt har ingen betydning i forhold til hans mulighet til å få opplysninger fra politiet.

Dersom du var over 18 år hadde politiet ikke rett til å gi opplysinger om deg til faren din. Det vil i såfall være et brudd på taushetsplikten.

Det er likevel vanskelig for meg å si om politiet har brutt taushetsplikten, uten å vite hvordan faren din fikk opplysningene. Kan det ha vært et vitne til arrestasjonen? Eller kan du ha fortalt andre om det i ettertid, som har fortalt det til din far?

Politiets brudd på taushetsplikt er straffbart. Dersom du mener at politiet har brutt taushetsplikten kan du anmelde dette til Spesialenheten for politisaker. Du kan lese mer om hvordan du går frem her.

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett