Hopp til hovedinnholdet

Finnes det noen lovverk eller noe som sier at nær familie SKAL arve en viss andel etter en avdød person?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Finnes det noen lovverk eller noe som sier at nær familie / slektninger SKAL arve en viss andel etter en avdød person? Er det mulig å skrive ett testamente, hvor det står at "Alt jeg eier skal gå til (for eksempel) Regnskogsfondet" elle noe sånn. Blir da folk man er i familie med sittende uten noe som helst, eller har de krav på en viss prosent-andel eller noe fra boet etter avdøde?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvordan arven fordeles mellom familien til en død person er avhengig av hvem i familien som er i live. Utgangspunktet er at arv går til ektefelle (1/4 del) og barn (totalt 2/3 del), mens resten kan man selv bestemme hvem som skal arve gjennom testament. Hvis man ikke har ektefelle eller barn, vil arven fordeles opp til foreldrene til avdøde eller hvis de også er døde, nedad til deres slektninger, altså søsken, nevø/niese osv. til avdøde. 

Dersom det er penger igjen i boet sikrer arveloven at avdødes barn og ektefelle arver et minimumsbeløp. Som livsarving (barn) har man krav på pliktdelsarv på 2/3 av fars eller mors formue etter arveloven § 29. Barna til arvelataren (livsarvingene) arver likt dersom ikke annet fremgår av andre lovregler.

Det er imidlertid økonomiske begrensninger på hvor mye barn har krav på å arve. Barna arver i utgangspunktet 2/3 av det en etterlater seg totalt. Et enebarn vil altså arve 2/3, mens to søsken kun vil få 1/3 hver. Er nettobeløpet høy nok, kan man begrense arveretten til hvert barn til én million kroner. Dette fremgår av arveloven § 29.

Som du ser av reglene i arveloven kan foreldre ikke gjøre sine barn arveløs ved å skrive dette i et testament.

 Når det gjelder testament, er det egne formkrav for hvordan disse skal se ut og hvordan man skal opprette ett. Det er et krav om at testament er skriftelig, det skal være to vitner over 18 år som er til stede samtidig og de skal vite at det er et testament de skriver under på, det skal opplyses at testator (den som lager testamentet) gjør det av sin egen frie vilje og at vedkommende er tilregnelig. 

Du kan også lese mer om arvereglene i den vedlagte artikkel. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Arveregler

Jente leser et dokument (colourbox.com)

Står du oppført i testamentet til en person som er død, er du arving. Du er også arving dersom det står i arveloven at du som barn, forelder eller lignende er det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett