Hopp til hovedinnholdet

Har jeg lov til å bruke mitt førerkort eller pass til å identifisere meg selv?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Har jeg lov til å bruke mitt førerkort eller pass til å identifisere meg selv? Etter hva jeg har forstått representerer førerkort og pass en juridisk person, altså en papirfiksjon, og ikke et menneske. Denne juridiske personen er registrert hos den norske stat og er beskyttet av opphavsrett, og er derfor ikke min til å bruke, ergo jeg begår svindel når jeg benytter pass/førerkort til å identifisere meg selv. I tillegg lurer jeg på om det er valgfritt å representere juridisk person, slik det står i FNs menneskerettighetsartikkel 6. ? Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke riktig at førerkort og pass representerer en juridisk person. Tvert imot så er førerkort og pass gyldig som identifikasjon på at du er den du sier at du er. Du begår ikke svindel ved å bruke pass eller førerkort for å identifisere deg selv.

En juridisk person er ikke en fysisk person, men et rettssubjekt som f.eks en stat, kommune, et firma eller lignende. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

FNs menneskerettskonvensjon artikkel 6 gjelder retten til en rettferdig rettergang. Jeg er usikker på hva du mener med spørsmålet ditt om det er valgfritt å representere en juridisk person, men det artikkel 6 sier er, blant annet, at man har rett til å forsvare seg, enten personlig, eller med rettslig bistand (altså ved en advokat).

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett