Hopp til hovedinnholdet

Har moren min rett til å nekte meg å begynne på den skolen jeg vil gå på?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Eg har komt inn på den skolen eg vil gå på men moren min nekter meg å begynne der. Har hun rett til å gjøre det? Og hun nekter meg p dra på "bli kjent helgen" for de som har komt inn på skolen. Har hun lov til å nekte meg å dra på den?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av barneloven § 32 at "Barn som er fylt 15 år, avgjer sjølv spørsmål om val av utdanning og om å melde seg inn i eller ut av foreiningar."

Av kommentarene til loven, følger det bl.a. at "Antakelig må den unge etter fylte 15 år også få bestemme om hun skal fortsette med utdanning utover grunnskolen." samt at "Valgfriheten mht. utdanning gjelder skoleslag, skolested, studieretning og fag."

Videre følger det også at "Til tross for selvbestemmelsesretten må foreldrene kunne sette grenser for barnets deltakelse hvis aktiviteten er så omfattende eller av en slik karakter at den går ut over barnets helse, utvikling eller skolegang, så lenge barnet er i skolepliktig alder."

Barneloven sier altså at du har rett til å begynne på den skolen du selv ønsker. Men det er samtidig sånn at moren din har foreldreansvaret for deg frem til du er 18 år. Du sier ikke noe om hva som er grunnen til at moren din nekter deg å begynne på den skolen? Innebærer det store utgifter? Må du flytte?

Moren din kan ta en del valg for deg frem til du er 18, og dersom du ikke selv kan sørge for feks kostnader så er du avhengig av moren din sitt samtykke.

Det samme gjelder denne "bli-kjent-helgen" - er du avhengig av moren din på noe vis, så kan hun nekte deg det. Men hun kan ikke nekte deg å dra på festen dersom det ikke er noen god begrunnelse for det. Moren din har ansvaret for deg, og kan bestemme over deg, men hun skal gi deg stadig større selvbestemmelsesrett. Hvis du viser at du kan ta selvstendige, fornuftige valg, så skal hun også gi deg tillit og mulighet til å ta egne valg.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett