Hopp til hovedinnholdet

Hei jeg er en gutt på 15 år og er ny nazist jeg lurer på om det er lov og gå med hakekosj og flagge på hitlers bursdag, liker ikke jøder og muslimer

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15 år og er ny nazist jeg lurer på om det er lov og gå med hakekosj og flagge på hitlers bursdag, liker ikke jøder og muslimer

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hakekors i seg selv er ikke straffbart, men straffelovens § 185 (rasismeparagrafen) setter forbud mot hatefulle og diskriminerende ytringer, og sier også direkte at bruk av symboler skal regnes som ytring. Loven presiser at det som menes med hatefull eller diskriminerende ytring er å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringakt overfor noen” på bakgrunn av hudfarge, etnisk/nasjonal opprinnelse, religion/livssyn eller homofile orientering eller nedsatte funksjonsevne.

Bruken av et symbol må altså være rettet mot noen. Bruk av hakekors vil ofte være i strid med rasismeparagrafen og dermed være straffbart. Det vil likevel være avhenge av hvilken sammenheng det blir brukt i. Hvor grensen går er ikke helt avklart. Balansen mellom å beskytte utsatte minoriteter og hensynet til den generelle ytringsfriheten er vanskelig å finne, både juridisk og sosialt.

Det skaper sterke reaksjoner i samfunnet når noen går med hakekors. Selv om det ikke skulle vært straffbart, kan det likevel medføre endel ubehagligheter for deg ved å gå med dette, og det fra stort sett hele befolkningen. Du er 15 år, og har hele fremtiden foran deg. Ikke gjør noe som kan få så negative konsekvenser for deg, og som du kan angre på resten av livet.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett