Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om nødverge

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hvis en person angriper meg med kniv/skarpt objekt, og jeg klarer å forsvare meg på en slik måte at jeg ender opp med kniven, hvor langt har jeg rett til å gå hvis personen fortsetter med å angripe meg? Da personen angrep meg med kniv, kan jeg anta at han har i hensikt å drepe. Når personen da fortsetter å angripe meg, så er det en sjanse for at han ender opp med kniven igjen, noe som kan føre til min død. Har jeg da rett til å bruke kniven mot ham, i den hensikt å uskadeliggjøre ham (stikke hender eller føtter)? Jeg bruker da et farligere våpen mot ham (kniv) enn det han bruker mot meg (kropp). Situasjonen må selvfølgelig være slik at jeg ikke klarer å se for meg at jeg skal klare å rømme. Og hvis han ender opp med å dø av eventuelle knivskader, har jeg da begått et lovbrudd, og isåfall, hvilket lovbrudd (uaktsomt drap?)? Hvis jeg klarer å kaste vekk kniven, kan jeg da knekke håndledd/arm på personen for å hindre at han får overtaket på meg og kveler meg/slår meg ihjel?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Bestemmelsen om nødverge finnes i straffeloven § 18. Det er flere strenge vilkår som må være oppfylt for at det å forsvare seg mot et angrep skal være lovlig nødverge.

For det første er det et vilkår at man forsvarer seg for å avverge et ulovlig angrep. For det andre er det et vilkår at det man gjør for å forsvare seg ikke går enn nødvendig, og det er også et vilkår at man ikke går åpenbart ut over hva som er forsvarlig under hensyn til hvor farlig angrepet er, hva slags interesse som angrepet krenker, og angriperens skyld.

Hva som er lovlig nødverge må vurderes konkret i hver enkelt sak. Dersom politiet vurderer at den som forsvarte seg har gått ut over det som er lovlig nødverge vil de ta ut tiltale og oversende saken til domstolen.

Om den situasjonen du beskriver ville ha vært lovlig nødverge måtte eventuelt politiet/domstolen ha vurdert.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Går du med kniv?

Har du tenkt hva du vil gjøre om du kommer i en situasjon der du kan bli fristet til å bruke kniven? Eller hvilke konsekvenser det kan ha for deg og de rundt deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett