Hopp til hovedinnholdet

Har hun krav på å få erstattet ca 50 000 (evt 30 000) fra utleier som følge av støy?

Jente 19 år
 

Spørsmål

En venn av meg bodde på en studenthybel. På denne studenthybelen ble hun plaget av bråk i flere måneder av etasjen over, men kunne ikke si ifra siden adgangskortet bare fungerte på etasjen de hadde boligen sin i. Hun sa ifra til utleier, men som sagt tok det flere måneder før utleier reagerte. Det ble noe støy selv etter dette. Bråket førte til at hun fikk så dårlig søvnrytme at hun ikke kunne fokusere på studiene og innleveringene og til slutt måtte hun gi opp å gå til eksamen. Hun har legeattest på dette. Hun har nå et studielån på over 50 000. Det vil være vanskelig å ''vinne tilbake'' stipenddelen (20 000) via studiepoeng siden hun har skiftet studieretning. Har hun krav på å få erstattet ca 50 000 (evt 30 000) fra utleier som følge av støyen og de konsekvenser dette medførte seg? Kunne man evt i denne situasjonen leie et annet sted for å ro og få utgiftene dekt av utleier? (ble ikke gjort pga risiko med penger)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det skal veldig mye til for å få erstatning for tap på grunn av støy. Utleier plikter å opprettholde ro og orden på eiendommen og sånn sett har han ikke gjort det som hun kunne forvente av ham. Men det må være en klar årsakssammenheng mellom tapet hun har hatt og støyen ovenfra. Hun må derfor bevise at støyen var så alvorlig at hun fikk søvnproblemer. En legeerklæring vil ikke nødvendigvis være noe godt bevis for omfanget av støyen, bare at hun har slitt med å få sove. Men kanskje det er andre som bodde rundt henne som kan vitne om omfanget, alternativt at hun har skrevet gjentatte ganger til utleier om hvor ille det er, slik at det blir et bevis i saken.

 

Hvis hun klarer å få bevist at støyen var så alvorlig, blir det videre et spørsmål om hun burde ha gjort noe for å redusere tapet sitt, eksempelvis ha flyttet ut. Det må også vurderes om tapet hun har hatt har vært noe utleier kunne forutse som en mulig følge av at han ikke gjorde noe med hennes klage på støy. Jeg tror nok det blir vanskelig for henne å få erstatning for dette tapet, men hun kan vurdere å prøve saken sin for Husleietvistutvalget, dersom hun bor i et fylke hvor Husleietvistutvalget holder til. Du kan lese mer om dette her: www.htu.no.

Din venninne har sagt i fra til utleier om at det var støy og hun kunne ha krevd prisavslag i husleien fordi hybelen hadde en redusert leieverdi for henne. Det fremgår ikke klart av henvendelsen om hun fortsatt bor på hybelen og om det er lenge siden hun var plaget av støyen. Med et forbehold om at det kan være noe sent å fremsette et krav, kan dette være noe hun kan forsøke å gjøre nå. Et krav om prisavslag er også noe hun kan be Husleietvistutvalget avgjøre.

Dersom støyen var så alvorlig at hun hadde rett til å heve leieforholdet, ville hun kunne hatt krav på erstatning for flytteutgifter og kanskje også at hun eventuelt fikk høyere leie en periode. Men da måtte hun ha bevist at det var så alvorlig at hun hadde rett til å heve. Hvis hun hadde klart å bevise det, må man videre se på om hun ville fått løst problemet ved å kreve prisavslag i husleien og å si opp leieavtalen. Hvis dette hadde løst problemet, vil det mest sannsynlig ikke være adgang til å heve. Hun har etter det jeg forstår heller ikke forsøkt å forhandle med utleier om å si opp leieavtalen og flytte ut tidligere. Dette kunne også ha løst problemet.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett