Hopp til hovedinnholdet

Var høylytte på bussen og havnet i en krangel med noen andre. Vi sa stygge ting hverandre. Da vi gikk av bussen ringte de vi hadde kranglet med en gutte på 16-18 år - han kom å kasket en av mine venner i hardt i ansiktet. Han var sur og vi ble redde. Kan vi anmelde han? kan dette havnet på rullebladet mitt? 

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg visste ikke helt hvilket emne jeg skulle ta. Jeg og noen venner var ute. På vei hjem så var vi høylytte i bussen. Det var noen som satt foran oss som kommenterte på det og sa at vi skulle holde kjeft. De begynte å baksnakke oss. Vi kommenterte tilbake også. Vi begynte å krangle og sa stygge ting til hverandre. Jeg sa noen ting og bannet til dem. De bannet også tilbake. Da vi gikk av a bussen ringte de vi kranglet med til en man/gutt på rundt 16-18 år. Han kom til oss og klasket en av mine venner på ansiktet hardt. Han var veldig sur og vi ble veldig redde. Jeg lurer på om vi kan anmelde han? Kan jeg få konsekvenser fordi sliter med traumer og skyldfølelse. Jeg bannet til dem og de gjorde det tilbake. Kan jeg få konsekvenser av dette? Kan de? Kan dette havne på mitt rulleblad?? Takk på forhond og håper dere kan hjelpe meg. Mvh redd gutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år. Dette betyr ar barn under 15 år ikke kan straffes for kriminelle handlinger. Dette betyr at ingenting kan havne på rullebladet ditt, fordi du bare er 13 år. 

Videre tenker jeg at du og vennene dine ikke har gjort noe straffbart. Det er ikke greit av dere å si stygge ting til andre. Dere burde også oppført dere og vært rolige på bussen. Det er likevel ikke ulovlig å havne i en krangel og banne til hverandre på bussen. 

Det å slå andre er ikke lov. Slik jeg forstår deg var ikke den personen som slo tilstede under krangelen, men ble tilkalt av de andre etterpå. Denne gutten var over 16 år - og han kan derfor straffes for ulovlige handlinger. 

Jeg synes at du burde snakke om dette med foreldrene dine, eller noen andre voksne. Han som ble slått burde også snakke med noen voksne. Slik at dere sammen kan vurdere hva dere skal gjøre, og hva som er den beste løsningen. Hvis gutten som ble slått ønsker å anmelde han som slo til politiet kan han gjøre dette sammen med foreldrene sine. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett