Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om det er ulovlig å være på taket til offentlige bygninger?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om det er ulovlig å være på taket til offentlige bygninger? Hvis jeg ikke begår innbrudd eller hærverk, men bare klatrer opp via stige eller på utsiden av bygningen hvis det går eller via trapper på innsiden også finne en vei opp på taket fra innsiden (også uten å dirke opp låste dører eller lignende)... hvis dette er ulovlig hvilke lover er det som gjelder? jeg elsker rushet av å være høyt oppe og se ned pluss jeg er glad i å ta fine bilder! takk så mye

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er noen som eier bygningene og de kan derfor ikke brukes fritt av andre personer. Dette gjelder uavhengig av om det er skiltet med adgang forbudt eller ikke. Noen offentlige bygg vil du trolig få lov til å komme på taket til hvis du spør først, for eksempel hvis du forklarer at du ønsker å ta bilder derfra.

Klatringen uten tillatelse vil fort kunne rammes av straffeloven § 268 om uberettiget adgang eller opphold i et sted som ikke er fritt tilgjengelig. Strafferammen er bot eller fengsel inntil 2 år, men handlingene du beskriver vil nok i praksis straffes med bot. Det vil også kunne anses som en ordensforstyrrelse, som også kan resultere i bot.

Dersom du er forsikret gjennom for eksempel foreldrene dine, bør du vite at forsikringen kan bli avkortet (du får mindre forsikringspenger) dersom du skader deg under slik klatring fordi du selv har utsatt deg for en stor risiko.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett