Hopp til hovedinnholdet

Kan man få straff for å oppgi feil informasjon til politiet?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! For noen dager siden ble jeg kjent med en venn av vennen min og han spurte om å bli venn på facebook og deretter på snap. Da begynte han å spørre meg om en del ting (Om jeg vil pule han eller noen andre, eller om jeg kan sende nudes) Jeg sa nei til alt og blokka han. Dagen etter gikk han rundt og sa at jeg maste om å få nudes og kalte meg hore foran alle osv. Jeg ble sur når jeg fikk vite om det, og sa en del stygge ting til han. Noen få dager etter den hendelsen fikk jeg vite at 5 gutter som går på skolen min ble politianmeldt siden at de hadde ''mobba'' den gutten. Noen av dem hadde aldri hørt om han før, andre hadde aldri møtt han og jeg var den eneste som hadde kranglet med han og den eneste som ikke ble politianmeldt. Jeg har snakket med lærere og vil ta hele skylda for det som har skjedd, men får ikke den gutten straff for å oppgi feil info til politiet? (Falske anklager rett og slett)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Man kan straffes både for falsk anmeldelse og for å ha anklaget noen for en oppdiktet straffbar handling. Akkurat hva han har anmeldt guttene for, kommer ikke helt klart frem i spørsmålet ditt. Dersom han er under 15 år, vil han uansett ikke bli straffet fordi han er under den kriminelle lavalder. 

Dette høres ut som en sak som bør løses utenfor rettsapparatet, og det er derfor fint at du har snakket med lærerne om dette. Kanskje skolen kan ta tak i saken, og hjelpe dere til å finne en løsning. Det kan jo også være lurt å involvere foreldrene deres. 

Det er heller ikke greit av ham å mase på deg om nakenbilder og spre rykter om deg. Så at du reagert er helt forståelig. Jeg kan derfor ikke se at du har gjort noe galt her. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett