Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Kan læreren min kontakte barnevernet/politiet dersom jeg sier jeg har vært suicidal?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Det haster virkelig med å få svar så jeg ville vært meget takknemlig om dere kunne være så snille å svare meg innen 19.5.17. Jeg har stilt dere et lignende spørsmål før. Jeg har tidligere vært suicidal og ønsker å oppsøke hjelp angående dette. Jeg vil aller helst kontakte min lærer. Problemet mitt er at jeg og mine søsken og min familie har tidligere vært i kontakt med barnevernet og politiet og dette er noe skolen vet om. Men problemet med at jeg og min familie har vært i kontakt med politiet og barnevernet tidligere, er at jeg frykter at læreren ut ifra det vil mene at det er grunn til bekymring for mine søsken når jeg kontakter læreren angående at jeg har vært suicidal. Jeg frykter at læreren vil kontakte barnevernet/politiet angående mine søsken når jeg sier jeg har vært suicidal. Kan læreren gjøre dette juridisk sett? Eller er jeg beskyttet av personvern? Det foreligger ingen fare for mine søsken, men jeg har vært suicidal. Har læreren grunnlag for å bryte taushetsplikten?

Besvart 19.05.2017 17:55
 

Svar
Hei

Takk som skriver til oss i ung.no. 

Det er godt å lese at du ønsker hjelp for problemene dine og det er fint å lese at du tenker å snakke med læreren din.

Du er bekymret for om lærer kommer til å kontakte Barnevernet og/eller Politiet dersom han/hun får vite om hvordan du har hatt det tidligere/at du har vært suicidal og du spør om læreren din må fortelle det videre. 

Lærere må be om hjelp fra helsepersonell når en elev tar kontakt og forteller om selvmordstanker.  Du er over 16 år - så du er helserettslig myndig og det betyr at du kan snakke med helsepersonell uten at foreldrene dine får innsikt i hva du snakker om. Når du er i kontakt med helsepersonell, som eksempelvis helsesøster-  er taushetsplikten gjeldende. Merk deg at det også er noe som heter opplysningsplikt, det vil si dersom det eksempelvis kommer frem informasjon som aktive selvmordstanker, pågående overgrep og lignende, så er helsesøster/helsepersonell pliktig til å informere omsorgspersoner om situasjonen din. Lærere er ikke underlagt taushetsplikten, men må søke hjelp hos rett instans dersom de mottar informasjon fra eller om elever som vekker alvorlig bekymring og der lærer selv ikke har kompetanse på området.

Uten at jeg kjenner til din historie og med tanke på at du skriver at du har vært suicidal , så vil jeg ikke tenke at lærer vil se det nødvendig å ta kontakt med Barnevernet eller Politiet nå. Dersom det fortsatt er slik for deg at har tanker om ikke å leve lenger, så må lærer - sammen med deg - finne rett instans som kan hjelpe deg til å få det bedre igjen.

Jeg synes du skal snakke med læreren din og fortell også om dine bekymringer. Det er veldig fornuftig av deg å søke hjelp når du har det vanskelig. 

Jeg ønsker deg alt godt og lykke til med praten!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helserettigheter

Skilt med "Dine helserettigheter" (colourbox.com)

Som ungdom har du en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester. Her får du en oversikt over dine rettigheter når du må til lege eller sykehus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett