Hopp til hovedinnholdet

Vil helsepersonell gi opplysninger videre til politiet?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål knyttet til den situasjon, at en ringer ambulanse som en følge av at noen en er sammen med er i en kritisk helsetilstand som følge av inntak av narkotika av et eller annet slag. Helsepersonell vil vel vanligvis ha stor nytte av å vite så detaljert som mulig hva slags stoffer den aktuelle pasienten har inntatt, i hvilke doser osv. Har helsepersonell taushetsplikt i en slik situasjon i forhold til politiet? Er det på noen måte mulig at informasjonen som gis helsepersonellet finner veien til politiet? Kan man trygt slå fast at en ikke løper noen juridisk eller faktisk risiko for noen form for straffeforfølgning - eller reaksjoner, fra politi eller andre samfunnsautoriteter, dersom en ringer ambulanse i situasjonen beskrevet innledningsvis, og gir inngående opplysninger om narkotikabruken? For noen yrkesgrupper kan en straffereaksjon ende opp med å få vel så fatale konsekvenser for karriere og fremtid som en farlig rusopplevelse. På forhånd takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Som utgangspunkt har helsepersonell streng taushetsplikt etter helsepersonelloven. De kan derfor ikke uten videre dele informasjonen de mottar med politiet.

Det finnes likevel situasjoner hvor helsepersonell har plikt til å melde til politiet. Slike situasjoner kan blant annet være hvis de har grunn til å tro at et dødsfall er unaturlig, jf. helsepersonelloven § 36 tredje ledd.

Normalt sett vil en innringer i en nødsituasjon ikke løpe noen "risiko" ved å gi inngåelse opplysninger til helsepersonell. 

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett