Hopp til hovedinnholdet

Jeg har Tourettes, vil det bli tatt hensyn til dette hvis jeg må forsvare meg?

Annet 20 år
 

Spørsmål

Jeg har Tourettes og mild asperger. Intellektuelt er jeg fullt oppegående og bevisst egne handlinger. folk blir ofte sinte på meg, truende og voldelige, pga mine sosiale misforståelser. Pga tourettes har jeg på nevropsykologiske tester svært god impulskontroll. Men tourettes gjør at hjernen har for mye aktivitet impulser (tics), som i praksis medfører dårlig impulskontroll. Da denne overaktiviteten også oppstår i følelsessenteret. Voldsomme ukontrollerte følelsesutbrudd på godt og vondt er resultatet. Og på det tidspunktet har jeg ingen mulighet til å tenke klart. Spørsmålet mitt er, hvis noen for eksempel tar kvelertak på meg og dødsangsten slår inn i form av "følelsestics" og jeg utover selvforsvar vold mot vedkommende, blir det tatt noe hensyn til mitt nevrologiske utgangspunk? Eller blir jeg satt i fengsel. Jeg unngår sosiale situasjoner, å oppholde meg på steder med mye folk og steder der jeg mangler frihet til å rømme fra en evt situasjon fordi jeg er så redd fengsel.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner godt at du lurer på dette, og det er et godt spørsmål du stiller.

Regelen om nødverge finner du i straffeloven § 18

Det er umulig for oss å si noe om hva som vil skje i en teoretisk situasjon hvor noen skal ta kvelertak på deg; det skjer jo nesten aldri at noen gjør det! Og hvis noen tar kvelertak på deg, så har du rett til å forsvare deg selv - men om du går lenger enn det å forsvare deg selv, så ja, da vil du nok kunne bli straffet på lik linje med andre som ikke har tourettes.

Jeg synes ikke dette er noe du skal engste deg for at skal skje. Jeg håper du kan snakke med noen om dette. Kanskje du kan avtale med noen av vennene dine at de holder et ekstra øye med de som blir sinte på deg, og at vennene dine griper inn før situasjonen utvikler seg? Jeg håper uansett at du åpner opp å delta mer i sosiale situasjoner, det er jo synd hvis du skal gå glipp av ting du har lyst til å være med på. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer

Innlegg: "Livet med ADHD og Asperger"

Yousef Bartho Assidiq

Å leve med ADHD er ikke alltid like lett. Men plutselig kan en se fordeler med det også! Yousef Bartho Assidiq forteller.

Innlegget er srevet av Yousef

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett