Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om arv. Far er dødssyk, han har to barn fra et tidligere forhold. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Min far er dødssyk og har to barn fra tidligere forhold. Nå er han samboer med min mor å de har bare meg som felles barn. De to søsken mine har begynt å tenke mye på arv i det siste og ønsker at alt skal bli likt som de sier. Far har solgt noen eiendeler av større verdi hvor disse to har fått delt salgssunmen, i tillegg har de fått en annen gjenstand av større pengeverdi. Nå mener far de har fått nok og jeg hørte han krangler litt i telefonen med de for noen dager siden. Han sier at alt av møbler og ande eiendeler er det min mor som skal arve, men det er ikke noe skriftlig på dette. Søsknene mine mener at de kan arve mer også må moren min kjøpe seg ut fra de. Jeg har ikke fått noe forskudd på arv fordi jeg skal arve huset når min mor også går bort. Nå gruer mamma seg til denne dagen kommer, og er veldig redd for at de kommer til å ordne advokat. Jeg mener vi skulle ha prøvd å hatt alt i orden innen den dagen kommer. Men hvordan skal jeg og min mor gå fram?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20
 
Det er leit å høre at din far er dødssyk, og at du samtidig bekymrer deg for en mulig konflikt i forbindelse med arveoppgjøret.

Det er dessverre ikke uvanlig at det oppstår konflikter i familier i forbindelse med arv. Du har to eldre søsken, fra et tidligere forhold faren din har hatt. Disse er da særkullsbarn og de har rettigheter i forbindelse med arv etter din far. Dine søsken kan kreve å få arv fra huset, som de kanskje har antydet allerede.  Samtidig har din mor og din far et felles barn, deg. Da kan din mor og du bli boende i huset uten at dere fordeler arven. Hvis dere ikke fordeler arven fra huset nå kalles dette uskiftet bo. Det aller beste er om dere får til et samarbeid om dette, noe som ikke alltid er lett. 
 
Kan det tenkes at faren din har en plan for arven? Du skriver at han har gitt noe til dine søsken allerede. Kan du snakke med faren din om hva han tenker og ønsker? Det er alvorlig at han er så syk, og kanskje det føles vanskelig å snakke med ham om ulike ting slik situasjonen er. Selv om situasjonen er vanskelig kan det også være rom for noen fine samtaler med et menneske ved livets slutt. Kanskje du kan spørre ham litt om hvordan han tenker fremtiden din. Hva ønsker han for forholdet mellom deg og dine søsken? Du har kanskje andre ting du vil snakke med ham om også. Jeg ser for meg at du har mye å tenke på i disse dagene. Det er veldig spesielt å vite at en man står nær skal dø. Du kan kanskje forsøke å kjenne litt etter hva du trenger og hva du ønsker svar på. 
 
Du skriver at de to søsken dine har begynt å tenke mye på arv i det siste. Moren din og du gjør nok lurt i å også tenke litt på dette nå. Du kan kontakte Barnas jurist, de gir rettshjelp til unge personer under 25 år. Dere kan også kontakte Juridisk rådgivning for kvinner: Jurk. De tilbyr gratis hjelp til kvinner. 

Du skriver at du ønsker å ha alt i orden innen den dagen kommer, og deres far går bort. Kan dere snakke litt med hverandre i familien allerede nå? Kan du fortelle søsknene dine om bekymringene dine? Noen ganger kan det forhindre noe konflikt, ved at man i stedet får i gang en samtale rundt det. 
 
Jeg ønsker deg lykke til og alt godt.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Juridisk ordliste

Juridisk ordliste

Her finner du alle de juridiske ordene og begrepene du trenger å kunne.

Les mer

Arveregler

Jente leser et dokument (colourbox.com)

Står du oppført i testamentet til en person som er død, er du arving. Du er også arving dersom det står i arveloven at du som barn, forelder eller lignende er det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett