Hopp til hovedinnholdet

Har politiet lov til å gå gjennom meldinger på en mobil?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

En kompis av meg har vært innblanda i en sak om nakenbilder til en jente. Han er sett på som vitne i saken. En felles venn av oss som delte nakenbildene fikk sin telefon inndratt og politiet oppdaget da at kompisen min hadde grove vitser eller «memes» som han hadde sendt til oss, som vi synes er morsomt. Noen uker senere kom politiet på skolen og tok telefonen til kompisen min. Nå har de sett alle meldingene hans både på snapchat, messenger og alt. Jeg har ingenting med saken å gjøre, men likevel har politiet sett gjennom alle meldingene måndesvis tilbake til jeg og kompisen min, der vi baksnakker folk og skriver velig private ting. Har de virkelig rett til det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ut fra det du skriver holder politiet på med etterforskning av en sak og det er grunnen til at de inndro mobilen til kompisen din. At de har gått gjennom meldingene du og kompisen din har sendt er en del av etterforskningen i saken, og det har de lov til å gjøre slik at de kan vurdere om det har skjedd noe straffbart.

De er ikke interessert i/de overser vitser og baksnakking og annet tull, dersom det ikke har noen sammenheng med saken.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

Gutt med bukse og boxershorts på knærne (colourbox.com)

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett