Hopp til hovedinnholdet

Karambitkniv

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Eg lurer egentlig ikkje på noe. Vil bare rette på ett svar her inne angående karambit. Her har en fått svar om at karambit er ulovlig å eie her til lands, noe som ikkje stemmer. Karambit er fult lovlig å kjøpe og eige i Norge. Den e opprinnelig designa for hagebruk men blir ofte brukt til slakting osv. Tråden eg fant dette i er linka til under. Lovverket som er nevnt er rett lovverk, men karambit faller ikkje under dette. https://www.ung.no/oss/lovogrett/156872.html

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for innspill.

Vi har i løpet av de siste årene mottatt mange spørsmål fra ungdommer som lurer på om karambitkniver er lovlige å kjøpe og eie i Norge. På grunn av at denne kniven ikke er eksplisitt nevnt i listen over ulovlige våpen i våpenforskriften § 9, så tok vi kontakt med våpenkontoret i Oslo politidistrikt i mars 2017 og spurte hvordan politiet vurderer blant annet karambitkniver.

Politiet viser i sitt svar til våpenforskriften § 9 og til Politidirektoratets rundskriv 2009/009 punkt 2.5.12 der det står:

"Våpenforskriften § 9 har fått et tillegg ved at bestemmelsen er tatt inn forbud mot "andre tilsvarende særlig farlige gjenstander som ikke anses å ha noe aktverdig formål og som fremstår som voldsprodukter".

Politidirektoratet antar at kniver og andre skarpe gjenstander som primært er produsert for å være kampvåpen og som ikke synes å ha noe fornuftig bruk til jakt og fritidsaktiviteter, vil være forbudt i medhold av bestemmelsen."

Svaret fra politiet var at karambitkniver er ulovlige ut fra bestemmelsen i våpenforskriften § 9 og uttalelsen i rundskrivet.

Vi i ung.no forholder oss til det svaret som politiet har gitt til oss.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg eie kniver og andre voldsprodukter?

Kniv (colourbox.com)

Hva er lov å eie, og kan jeg ha en kniv kun for trening?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett