Hopp til hovedinnholdet

Spm. om arv

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Vi er en familie med 4 søsken, men to av dem flyttet ut på grunn krangel i familien. De to er frekke og slemme. Moren vår er ganske rik og har et stort hus og 4 utleierhus, men begynner å bli gammel . Tingen er at vi som er igjen i familien ikke vil at de to søskene ikke skal arve det, noe som mamma er enig med. Så vi lurer på hva er det beste å gjøre? Fordi jeg tror at jeg og den ene søsteren min ikke kan bli overført noen av leilighetene nå fordi vi ikke har fast inntekt. Men hvordan funker arv? Hva kan man gjøre for at bare bestemte i familien får eiendelene? Har hørt at man skatter 30% hvis man overfører eiendelene til barna sine, er dette sant? Blir det noe skatt hvis man arver da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når det gjelder arv så finner du lovbestemmelsene i Lov om arv -1972. Arveloven bestemmer hva som skal skje med en persons formue etter at han eller hun er død. Det finnes to rettslige grunnlag for arv i Norge – lov og testament. 

Til ditt spørsmål:"Så vi lurer på hva er det beste å gjøre?" Jeg har dessverre ingen mulighet til å vurdere hva som er best.

Generelt vil alle i levende liv kunne gjøre hva en vil med det en eier. Det vil si at din mor før hun dør har anledning til å gi / overdra det hun eier til den hun ønsker.

Annerledes blir det om arven først skal mottas etter din mors død. Barna har da i utgangspunktet krav på 2/3 deler av arven, og din mor kan i testament bestemme over inntil 1/3 del. I testament kan arv til barn begrenses nedad til 1.mill. I så fall kan avdøde i testament ha mulighet til å bestemme over en større del av arven enn 1/3 del, selv om en har egne barn.

Arveavgiften på arv til egne barn ble fjernet i 2014. Det beregnes heller ingen skatt på det som mottas i arv. Ved overdragelse av fast eiendom påløper det dokumentavgift om eiendommen mottas før din mor dør. (2,5 % av omsetningsverdien). Skjer overdragelsen etter din mors død beregnes det ikke dokumentavgift på det som mottas som arv.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Arveregler

Jente leser et dokument (colourbox.com)

Står du oppført i testamentet til en person som er død, er du arving. Du er også arving dersom det står i arveloven at du som barn, forelder eller lignende er det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett