Hopp til hovedinnholdet

Spm om lovligheten av en ansatt ved en skole og ha forhold til elev.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er IT-lærling på en videregående skole på 2-års kontrakt, dvs ikke-pedagogisk ansatt Hva sier lov og rett / skolens regler om å ha et forhold med en elev på den videregående skolen? Hun er 18

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I henhold til straffeloven § 295 er det ulovlig å skaffe seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, jf. bestemmelsens bokstav a.

En lærer vil typisk omfattes av begrepet "stilling", men betemmelsen gjelder alle stillinger. Som du ser av bestemmelsen, er det krav om at vedkomende misbruker stillingen sin for å skaffe seg seksuell omgang.

Det er dermed ikke alle forhold mellom personer hvor den ene part står i et overordningsforhold til den andre som er forbudt. Man må vurdere om vedkommende på en utilbørlig måte har utnyttet det overtak han eller hun måtte ha gjennom sin stilling.Det må foretas en konkret vurdering i hver sak.

Mange skoler har egne regler om forhold mellom ansatte og elev, der brudd på bestemmelsene kan få betydning for ansettelsesforholdet.


Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forelska i læreren

Forelska i læreren? (ung.no)

Den kjekke lærervikaren får deg til å glemme både matteformler og vennedrama. Fotballtreneren sier alltid noe hyggelig til akkurat deg, og det kribler i magen når du skal på trening. Lederen på ungdomsklubben er det søteste du har sett, og eneste grunnen til at du går dit. Mange har opplevd lignende 'håpløse' forelskelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett