Hopp til hovedinnholdet

Har kontaktlæreren taushetsplikt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg satt nylig ned med kontaktlæreren min og fortalte henne om noen av de personlige utfordringene jeg har hvorav en av dem er sosial angst. Da jeg ble kalt inn til rådgiver forrige uke fant jeg fort ut at kontaktlæreren min hadde vært i kontakt med han og fortalt om det vi snakket om da rådgiver startet samtalen med «[navn] ja deg har jeg hørt en del om». Er ikke dette et brudd på taushetsplikten? Har kontaktlærer i det hele tatt lov til å dele slikt fritt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Jeg skjønner godt at du opplevde dette som et tillitsbrudd fra kontaktlæreren din sin side. 

Lærere har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13 og opplæringsloven § 15-1. Taushetsplikt betyr at for eksempel en lærer eller helsesøster ikke kan fortelle noe som du har fortalt dem videre til kolleger, venner, familie og folk som jobber i ulike hjelpetjenester uten at du, eller dine foreldre, gir dem lov.

Hvis du ønsker å gå videre med dette, vil jeg anbefale at du forteller om det til noen i ledelsen på skolen, for eksempel inspektør eller rektor.

Du kan lese mer i artiklene jeg har lagt ved. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett