Hopp til hovedinnholdet

Hva må foreldre vite om sykdom eller diagnoser hos barn og unge?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har en bror på 15 år som har vært på sykehus for å finne ut om han har ME. Foreldrene våres bor hver for seg, de deler foreldreretten 50/50 men vi bor bare hos mamma. Jeg lurer på om faren vår har rett på å vite om broren min har ME (hvis og når han får diagnosen).

Besvart 25.10.2018 11:02
 

Svar
Hei


Takk for ditt spørsmål!

Jeg vil begynne med å vise til rettighetene barn har vedrørende egen helse. Som barn og ungdom har man en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester. Man er helserettslig myndig fra man fyller 16 år. Det vil si at man kan bestemme selv om man ønsker behandling og hvem som skal vite hva om helsen din. Helsepersonell har taushetsplikt. Det innebærer at legen eller andre behandlingspersonell må holde opplysninger om deg hemmelig fra andre. Som hovedregel har helsepersonell likevel en plikt til å informere foreldrene dine dersom du er under 16 år. Dersom det er nødvendig for at foreldrene dine skal oppfylle sine plikter som foreldre, kan de også få informasjon når du er mellom 16 og 18 år.

Når det gjelder din situasjon vil det altså være avhengig av hva din bror ønsker og hva helsepersonalet som behandler til din bror vurderer i forhold til dette. Sykdommen ME medfører en rekke utfordringer som det er viktig at foreldre har kjennskap til slik at de kan tilpasse og hjelpe på best mulig måte. Du skriver ikke noe om hva din bror ønsker. Men dersom det er slik at din bror ikke ønsker at far skal vite om diagnosen vil jeg råde han til å snakke med sin behandler om dette. Sammen vil de komme frem til en løsning som kan hjelpe familien på best mulig måte.

 

Håper dette var til hjelp for deg! Lykke til.

Jeg legger ved en link om rettigheter hos legen:

www.ung.no/helse/3294_Dette_har_du_rett_til_hos_legen.html

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett