Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil dropp ut av vgs, men får ikke lov av mamma.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Vet ikke helt om dette ble rett tema, men jeg skriver her uansett. Jeg har et ønske om å droppe ut fra vgs, jeg er lei av skole og har veldig lite folk som snakker med meg på skolen. Men problemet er at jeg får ikke lov av mamma og droppe ut, hun sier at det er hun som bestemmer. Så jeg lurer på om det går an å droppe ut selv om mamma ikke et enig i det? Og om hun har rett til å si at jeg ikke får droppe ut av skolen? Jeg vet det ikke er lurt og droppe ut, men hver dag på skolen gjør at jeg føler meg bare mer og mer alene ...

Besvart 23.11.2018 11:05
 

Svar
Hei

Det var leit å høre at du er så lei at du er skolelei. Dette bør du snakke med rådgiver eller læreren din om. De ønsker at du skal fortsette og kan prøve å legge til rette for at det skal bli bedre for deg på skolen.

Siden du er under 18 år, har foreldrene dine ansvar for deg og kan nekte deg å slutte på skolen. Det beste vil jo være at dere snakker sammen om dette, og med skolen, slik at du kan få det bedre og føle deg mindre alene. Det er ikke en god følelse og du fortjener å ha det godt på skolen.

Mange ungdommer som slutter på skolen, angrer seg veldig etterpå, og veien tilbake til skolebenken kan være tøff og vanskelig. For mange er det beste å bite tenna sammen, komme seg gjennom det med hjelp og støtte med de man har rundt seg. 

Det viktigste nå er derfor at du først tenker gjennom hva du ikke trives med på skolen. Er fagene kjedelige, underviser lærerne på en måte som ikke passer deg, trives du ikke sosialt i klassen? Eller er det noe helt annet? Kanskje er det mange ting på en gang? Det finnes mange former for tilrettelegging. Tenk gjennom hva du tror kan passe for deg. Både rådgiver og kontaktlærer kan hjelpe deg på vei, men du kan også snakke med  helsesøster hvis det føles bedre.

Sammen må dere prøve å komme fram til løsninger som kan bedre situasjonen din. Det er ikke sikkert lærerne dine en gang vet om hvordan du opplever skolehverdagen. Derfor vil det uansett hjelpe at du tar opp dette på en gjennomtenkt måte. Prøv å få fram både hvorfor du er lei og hva som kan gjøres i akkurat din situasjon. Rådgiver/kontaktlærer/helsesøster har helt sikkert også innspill og forslag. Skolen ønsker jo at du skal trives og fortsette på skolen, så de blir helt sikkert bare glade for at du sier i fra når motivasjonen ikke lenger er slik den skal.

Dersom du bestemmer deg for å slutte på skolen nå midt i året, er det utrolig viktig at du legger deg en plan for hva du skal gjøre i mellomtiden. Denne planen må du ha på plass FØR du i så fall slutter på skolen. Les mer i artikkelen jeg har lagt ved under dette svaret. Der er nyttige tips på veien. Spør aller først om en skikkelig prat med rådgiveren på skolen. Det er viktig at du får litt hjelp til å sortere tanker, samt oversikt over valgmuligheter i denne situasjonen.

Hvis du likevel tar det endelige valget om en pause fra skolen, er det viktig at du melder i fra om dette. Du bør gi beskjed til både skolen din (rådgiver eller ledelsen), samt Inntakskontoret i ditt fylke. Inntakskontoret kan også hjelpe deg med informasjon om hvordan du søker skoleplass igjen neste år samt andre ting du må huske på.

Jeg håper at du tar kontakt med en voksen på skolen, som du stoler på og kan snakke med. Du fortjener å ha det bra på skolen og det må skolen prøve å hjelpe deg med.

Jeg legger også ved noen artikler som kan gi deg noen råd. Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett