Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er folk så hårsåre på energidrikk blant ungdom?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hvorfor er folk så Jævli hårsåre på energidrikk forbruk blant unge i norge?

Besvart 25.11.2018 11:44
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Årsaken til at man nå har et økt fokus på forbruket av energidrikk blant barn og unge, er fordi man ser at det inntas store mengder av det, og vi vet at det kan være helseskadelig.

Energidrikk har et høyt innhold av koffein. Det er mer koffein i energidrikk enn det er i kaffe. Koffein påvirker nervesystemet vårt, og et høyt koffeininntak kan gi: hjertebank, økt blodtrykk, puls og urolighet/rastløshet og søvnvansker. I tillegg kan det gi avhengighet.

I hvor stor grad man opplever disse symptomene er veldig individuelt. For noen kan det bli så alvorlig at man får helseproblemer. Dette gjelder de færreste, men det kommer også an på hvor mye man drikker. Når vi nå ser at barn og ungdom drikker mye energidrikk, så er det grunn til å bli bekymret.

Desto yngre man er, desto mindre koffein tåler man. Selv 11-12-13 åringer drikker energidrikker i Norge, og får i seg alt for mye koffein.

Det er også mye sukker i energidrikk (om man ikke velger sukkerfri type). Overvekt og fedme er et helseproblem som øker, og det er viktig å begrense inntaket av sukkerholdig drikke. At mange da drikker energidrikker flere ganger i uka, øker risikoen for overvekt.

Koffein er avhengighetsskapende. Når man har inntatt store mengder koffein over en lengre periode, så kjenner man ubehag om man ikke får det. Disse abstinensene er: hodepine og tretthet. Det er ikke farlig, og det går over, men det gjør det vanskelig å slutte. Vi ønsker ikke at barn og ungdom skal bli avhengige av koffein.

Det kommer av og til barn og ungdom inn på sykehuset med hjerteproblemer fordi de har drukket energidrikker. Det er rett og slett veldig skummelt. Derfor er folk hårsåre på det med energidrikk, vi må rette fokuset mot det som ikke er bra med det, og få unge folk til å velge andre drikker i stedet, som ikke utsetter helsa for en mulig fare.

Håper svaret var oppklarende!

 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett