Hopp til hovedinnholdet

Bruksrett til vei

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg pleier å gå til skolen via en grusvei hver dag. Denne veien er privat. Jeg fikk nylig vite av at jeg ikke har lov til å vandre på denne veien med mindre jeg skal til skolen. Denne veien sparer mye gåtid og jeg foretrekker å vandre denne veien hvis jeg skal til et sted i nærheten av skolen. Mener det ikke er noen grunn til at jeg ikke burde gå denne veien annet enn at eieren ikke har lyst til å se folk på veien hans. Kan eieren nekte meg å vandre på veien hans med tanke på allemannsretten?

Besvart 06.12.2018 22:29
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Dette er en interessant problemstilling, som det dessverre er vanskelig å svare deg helt konkret på, siden jeg ikke vet hvordan forholdene er der. Det er faktisk også en ganske vanskelig juridisk problemstilling du tar opp. 

Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier.

Spørsmålet blir dermed om denne grusveien regnes som "utmark" eller ikke. Hvis det ikke er utmark, vil rettighetene dine følge av hva slags bruksrett det er avtalt til denne veien. En slik bruksrett er gjerne kalt en servitutt, og du kan lese mer om det her. Hvis grunneier hele tiden har vært klar på at han bare tillater folk å gå der i skoletiden, kan det være at det faktisk er noe du må forholde deg til.

Kanskje har det på et eller annet tidspunkt blitt inngått en avtale om bruksrett til veien. En slik avtale kan være tinglyst i grunnboken. Det er Statens kartverk som har grunnboken, og du kan søke på eiendomsnummer eller i kart. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett