Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lege hvis jeg blir tatt for å røyke hasj?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg visste ikke helt hvilket emne jeg skulle velge. Jeg ønsker å bli lege og har karakterer til det. Men problemet er at jeg regelmessig røyker hasj. Er det sånn at jeg kan bli nektet autorisasjon som lege fordi jeg tidligere har røyket hasj? Jeg har ikke blitt tatt av politiet for å røyke hasj. Hvordan funker det med autorisasjon for leger? Er det sånn at hvis du tidligere har rust deg så kan du ikke bli lege?

Besvart 05.02.2019 22:01
 

Svar
Hei

Ifølge legemiddelloven § 24 er det forbudt å være i besittelse av og bruke narkotika.

Etter legemiddelloven § 31 annet ledd kan besittelse og bruk av narkotika straffes med bøter eller fengsel i inntil 6 måneder, eller begge deler. 

Ditt kriminelle rulleblad vil alltid være registrert hos politiet. For at opplysningene om rullebladet ditt skal gis ut (politiattest), må det være et krav i loven om det. Det vil være ulike opplysninger som skal gis ut avhengig av hva politiattesten skal brukes til. Opplysninger om den straffen man har fått for besittelse og bruk av hasj vil som hovedregel ikke bli tatt med på en vanlig/ordinær politiattest.

Forskrift om høyere utdanning krever at søkere til utdanninger hvor man i klinisk undervisning eller i praksis kan komme i kontakt med mindreårige, må fremlegge en barneomsorgsattest. Legestudiet krever at en slik attest må fremlegges. 

Straff for besittelse og bruk av hasj vil ikke bli tatt med på en barneomsorgsattest, jf. politiregisterloven § 39.

Les mer i vedlagte artikler.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

- Bruker hasj

Hasj (colourbox.com)

Hva er straffen for å bli tatt i å røyke hasj? Har kjøpt og vil røyke bare en sneip cannabis, hva skjer, hvis det er første gangen? Får man bot, eller gjelder dette kun for besittelse? Er det en eller annen ekstra dom for å røyke det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett