Hopp til hovedinnholdet

Hva er reglene for å ta opp noe med skjult mikrofon.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hva er reglene for å ta opp noe med skjult mikrofon. Tenker på at visst opptaket brukes til å avsløre noe som er enten ulovlig eller uetisk. Hva med skjult kamera? Gjelder de samme reglene der?

Besvart 11.02.2019 20:58
 

Svar
Hei

Det er lov å gjøre lydopptak av samtaler du selv deltar i uten å spørre den eller de du prater med i telefonen eller i et rom.

Men dersom du gjør opptak av en samtale mellom andre uten tillatelse, vil det i utgangpunktet være ulovlig, jf. straffeloven §205 "Krenkelse av retten til privat kommunikasjon". 

Du kan lese mer om når du kan utføre lydopptak på nettsidene til Datatilsynet

Det er ikke noe generelt forbud mot å filme andre personer uten samtykke i norsk rett.

Å filme andre personer uten deres tillatelse kan likevel være ulovlig dersom filmingen oppleves som skremmende, plagsom, eller på annen måte ved hensynsløs adferd krenker en annens fred. Du bør være forsiktig med å filme andre personer uten deres samtykke, du kan jo selv tenke deg hvordan du ville ha reagert på å bli filmet av en person du ikke kjenner uten å ha samtykket til det.

Uansett har du ikke anledning til å bruke film eller lydopptak av andre som du vil. Det følger av åndsverkloven § 104 at det ikke er lov å publisere/ offentliggjøre filmer og annet (f.eks, legge film ut på internett) uten tillatelse fra de som er filmet eller tatt opptak av. 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Følg ung.no på Snapchat

Ung.no på Snapchat

Legg oss til på Snapchat og få informasjon om alt fra nettvett, forelskelse og sex, til psykisk helse og lovbrudd.

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett