Hopp til hovedinnholdet

hva skjer om jeg stikker av fra institusjonen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor i et institusjon. Jeg spørre om hva gjør de hvis ungdom setter seg på toget og stikk av. De sa de har lov å stoppe hele toget og forsinker det. Er det sant?

Besvart 28.03.2019 15:34
 

Svar
Hei

Om du drar fra institusjonen uten å ha avtale eller ikke kommer tilbake til avtalt tid, skal de voksne lete etter deg, og ringe rundt til dine bekjente for å finne ut hvor du er. Hvis de ikke får kontakt med deg eller finner deg, skal de voksne varsle barneverntjenesten og politiet.

Ved rømming er det institusjonen som har hovedansvar for å hente deg tilbake. Dette skal i utgangspunktet skje frivillig. Du kan også hentes tilbake mot din vilje dersom plasseringsgrunnlaget gir adgang til det. Dette skal skje så hensynsfullt som mulig.

Når du er tilbake til institusjonen, skal de voksne alltid skrive en rapport.

Du har rett til å lese og si din mening om det som står i rapporten. Hentes du tilbake mot din vilje, skal det i tillegg skrives en tvangsprotokoll, hvor de voksne må begrunne hvorfor det var nødvendig å bringe deg tilbake til institusjonen mot din vilje.

Tvangsprotokollen har du rett til å se og si din mening om, og du kan klage til fylkesmannen. De voksne skal hjelpe deg med å klage dersom du vil det.

Hilsen rådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett