Hopp til hovedinnholdet

Har hun krav på hormoner i Norge om hun starter på behandling i utlandet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Rikshospitalet er dritt. De hjelper ikke, kalte meg transvestitt og slikt. Hvis jeg nå skulle gå på kostskole i England, eller bare en skole for å lære bedre Engelsk(har seksere i Engelsk) . Og gikk for å få hjelp til å bli jente der, og spurte på en kjønns-klinikk. Hadde jeg fått hjelp da? Hormoner og slikt. Og når jeg kom hjem, ville jeg fortsatt ha hatt fast krav på det og dermed diagnosen står og jeg får ordentlig hjelp. Kan dette gå? (Forklarte dysfori men Riksen hørte ikke på meg og ba meg dra hjem)

Besvart 14.08.2019 22:41
 

Svar
Hei jente 17 år

Først av alt så er det vondt å høre at du ikke har opplevd å få hjelp på Rikshospitalet. Selv om de per idag har "monopol" på å gi denne typen behandling, så har de ikke rett til å avvise deg såfremt du har en opplevelse av å være jente og ønsker å justere kroppen slik at den blir mere i samsvar med det kjønnet du føler deg som.

Ifølge internasjonale standarder (SOC, WPATH) står det at dersom man tidligere har startet på hormonbehandling så har legen som følger deg opp plikt til å fortsette med denne. Derfor vil du kunne fortsette på behandling i Norge dersom du har startet utenlands. Likevel så må du dessverre betale denne selv så lenge den ikke blir gitt via Rikshospitalet.

Det er bare den som sitter i kroppen som kan si noe om hva som kjennes riktig for seg. Det er ikke mulig å "overbevise" noen om sin kjønnsidentitet, nettopp fordi det ikke finnes noen røntgenbilder, blodprøver, eller spørreundersøkelser etc som kan vise hva du føler inni.

Jeg vil derfor anbefale deg å kontakte noen eksperter som har erfaring på behandling av personer som opplever kjønnsinkongruens, og som kan hjelpe deg videre i den prosessen som du står i. Det kan høres ut som om de hjelperne du har møtt ikke har hatt den kompetansen du har hatt behov for. Du kan derfor klage på avvisningen som du har fått. Ta kontakt med ichatten.no så kan de hjelpe deg med hvor du kan henvende deg videre for å få hjelp.

Ikke gi opp! Du trenger ikke flytte til utlandet for å få hjelp! Søk støtte hos andre som kjenner på det samme som deg og som har vært igjennom prosessen tidligere. Her kan Skeiv Ungdom være fine å kontakte.

Håper dette svaret var til hjelp for deg, legger ved noen artikler som du også kan se på!

Ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett