Hopp til hovedinnholdet

påtaleunnlatelse etter å ha blitt tatt med cannabis

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål knyttet til politiattest, og skikkethetsvurdering for lærere. Da jeg var 18 år fikk jeg påtaleunnlatelse etter å ha blitt tatt med cannabis, i en periode hvor jeg slet stort med skole, fravær og livet generelt. Jeg slapp riktignok påtale ved å være med på et program fra utekontakten kalt "tidlig ute" (jf. Ut av tåka i Oslo). Jeg har siden ikke begått lovbrudd, og både prøvetiden og livet etterpå har gått veldig bra. Nå har jeg toppkarakterer etter å ha tatt videregående som selvstendig privatist i alle fag. Alt er veldig bra, men jeg er redd for at dette kan hefte meg videre. Jeg ønsker å bli lektor, min store drøm. Nå mangler jeg ett fag fra videregående, som jeg tar nå i høst, og så vil jeg søke lektor på NTNU. Spørsmålet mitt blir da, kan jeg bli lærer/lektor? For det står vel på rullebladet at jeg har en narkotikaovertredelse? Vær så snill og hjelp meg å få klarhet og ro i sjelen :) Mvh.

Besvart 23.08.2019 11:59
 

Svar
Hei

Ved ansettelse som lærer/lektor, må man fremlegge en såkalt barneomsorgsattest. De bestemmelsene som skal anmerkes på barneomsorgsattesten er listet opp i politiregisterloven § 39.

Du har ikke sagt noe om hva du ble siktet for, om det var brudd på straffeloven eller legemiddelloven. 

Legemiddelloven er ikke nevnt, så hvis det var brudd på denne loven du fikk en påtaleunnlatelse for vil det ikke bli anmerket på barneomsorgsattesten. Hvis det var snakk om en mindre mengde narkotika (1-2 brukerdoser) antar jeg at du ble straffet for brudd på legemiddelloven.

Narkotikabestemmelsene i straffeloven §§ 231 og 232, er listet opp i § 39. Brudd på disse bestemmelsene skal anmerkes etter reglene i politiregisterloven § 40. I § 40 nr. 3 bokstav b står det at påtaleunnlatelse etter reglene i straffeprosessloven §§ 69 eller 70 ikke skal anmerkes. 

SLik jeg forstår reglene, og din påtaleunnlatelse, så vil dette dermed ikke bli registrert på den politiattesten som du vil måtte fremlegge. Dette vil dermed ikke hindre deg i å kunne bli lærer/lektor. 

Se også artikkelen nedenfor om det å jobbe med barn og unge. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg har gjort noe ulovlig – kan jeg jobbe med barn og unge?

Jente med hodetelefoner (colourbox.com)

Drømmer du om å jobbe med barn og unge - men er redd du har ødelagt mulighetene dine fordi du har begått et lovbrudd? Heldigvis er det bare enkelte lovbrudd som kan ødelegge for drømmejobben din. Les hvilke lovbrudd i denne artikkelen.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett