Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg trekke en anmeldelse av voldtekt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, for en måned siden så var jeg hos en 22 år gammel gutt. Der fikk jeg skikkelig press på å ta MDMA, hasj og alkohol, så jeg tok alt samtidig den dagen jeg var hos han. Senere om kvelden så hadde vi sex. Folk mener at det var voldtekt pga alderen, men jeg var jo frivillig siden jeg lot det skje, selvom jeg egentlig ikke ville på tanken med alderen hans. Noen dager etter, så anmeldte familien min han for voldtekt å gitt dop til en mindreårig. Den dagen var jeg 14 år foresten. Men jeg og han var veldig god venner fra før. Nå har det gått en måned, har ikke hørt noe fra politiet, men har hatt avhør og fått en bistandsadvokat. Men problemet er at jeg angrer veldig mye på anmeldelsen, jeg føler jeg har ødelagt livet hans selvom det var litt feil ab han. Jeg lurer på om jeg kan kansellere anmeldelsen og ta feilen bak og la det aldri skje igjen, og jeg og han kan bli enig om det sammen, eventuelt med politiet kanskje. Men jeg vil ikke at han skal få fengselsstraff eller noe straff.

Besvart 26.08.2019 14:10
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for din henvendelse.

Du skriver at du var 14 år gammel da dette skjedde, og at det var foreldrene dine som anmeldte saken til politiet. Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at før man har fylt 16 år så kan man ikke samtykke (si ja) til sex, og det er straffbart å ha sex med barn under 16 år.

I norsk strafferett har vi noe som kalles "offentlig påtale", og det betyr at politiet kan starte etterforskning og straffeforfølge en person uten at den som er fornærmet i saken (i dette tilfellet deg) ber om det. Politiet har altså rett til å etterforske, og eventuelt ta ut tiltale slik at saken kommer til domstolen, uansett om du ønsker det eller ikke.

Vi skjønner at du syns dette er vanskelig, og at du ikke vil miste en venn, men du er ikke ansvarlig for det denne gutten gjorde. Han er over 18 år og må selv ta ansvar for sine handlinger. Det er på grunn av det han gjorde at han ble anmeldt, ikke på grunn av noe du har gjort.

Om han blir straffet eller ikke kommer først an på om politiet vurderer at han har voldtatt deg, og at de vurderer at det er nok bevis til å få ham straffet. Hvis politiet mener at det var en voldtekt, og at de har nok bevis, så tar de ut tiltale mot gutten. I så fall blir det rettssak, og da vil domstolen vurdere bevisene og eventuelt dømme ham til straff.

Du kan ta en prat med bistandsadvokaten din om de tankene du har rundt anmeldelsen og hva som skjer videre. Noen ganger er det også lang saksbehandlingstid hos politiet i disse sakene, og da kan det bli ekstra vanskelig å gå og vente.

Nå er det altså opp til politiet å vurdere om gutten har gjort noe straffbart, det kan du minne deg selv på når det blir vanskelig.

Hvis du trenger noen andre å prate med om følelsene og tankene du har etter dette kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111, nettside www.116111.no/ ,eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt overgrep på telefon 800 57 000 , nettside
www.incest80057000.no/ . Begge disse telefonene er åpne hele døgnet og du kan være anonym.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett