Hopp til hovedinnholdet

Låne bort moped til en med mopedlappen, hvem får straff hvis noen skjer?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en kompis som er 16 år og han har mopedlappen. Jeg er nå 19 år og har nå billappen. Jeg har en moped som jeg brukte når jeg var yngre. Nå ønsker kompisen min å låne min moped. Mopeden er registret på pappa. Hvis kompisen min kjører ulovlig, kjører for fort eller noe skjer, får pappa eller jeg noe skyld da? Hilsen jente, 19 år.

Besvart 31.08.2019 21:08
 

Svar
Hei

Det er personen som kjører mopeden som straffes dersom han/henne kjører for fort, kjører uaktsomt, kjører med ulovlig passasjer eller med promille. 

En eier av et motorisert kjøretøy har likevel plikt til å forsikre seg om at vedkommende som låner kjøretøyet er skikket til å føre det. Det vil si at eier må sjekke at personen som får låne mopeden har mopedlappen og at personen ikke er påvirket av alkohol eller andre rusmidler. 

Det kan også oppstå spørsmål om forsikring dersom personen som kjører mopeden havner i en ulykke som fører til personskader eller materielle skader. Dette bør dere undersøke nærmere. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører moped uten gyldig førerkort

Moped (foto: ung.no)

Jeg fyller ikke 16 før veldig sent på året. Alle andre har begynt å kjøre moped, bare ikke jeg. Har en scooter i garasjen som står og venter. Er det veldig farlig om jeg kjører den litt selv om jeg ikke har lappen ennå?

Les mer

- Kjører med ulovlig passasjer på mopeden

Moped (colourbox.com)

Venninna mi sitter bakpå mopeden min ganske ofte. Vet at det egentlig ikke er lov. Hva skjer om vi blir stoppet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett