Hopp til hovedinnholdet

Jeg har løyet for politiet. Er dette straffbart?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har nettopp vært i avhør og har løyet, jeg ser nå i etterkant at det kansje ikke var så lurt siden det er straffbart. Jeg bare lurte på om det fortsatt er straffbart hvis jeg i etterkant sier at jeg har løyet og forteller det som e sant?

Besvart 02.09.2019 10:10
 

Svar
Hei

Hvis du selv er mistenkt/siktet i en sak, er det ikke straffbart å lyve verken i retten eller i politiavhør, hvis den uriktige forklaringen gjelder det forholdet som du er mistenkt/siktet for. Dette fremkommer i straffeloven § 221 andre ledd. Det vil da heller ikke være straffbart for deg å endre forklaring i ettertid. 

Jeg vil absolutt oppfordre deg til å benytte muligheten til å endre forklaring - til den som er sann. Samarbeid med politiet, ved å forklare sannheten, vil kunne gi en enklere prosess og strafferabatt. 

Hvis du er vitne og forklarer deg for politiet i en straffesak, plikter du å fortelle den hele og fulle sannhet, og det å gi falsk forklaring til politiet kan medføre straff. Dette følger av straffeloven § 221. Man kan få fengselsstraff inntil 2 år dersom man som vitne lyver. Straffen vil imidlertid utmåles individuelt av en jurist.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem er i rettssalen?

Rettsak

Hvordan er retten sammensatt i tingretten, lagmannsretten og Høyesterett? Hvem er de ulike aktørene, og hvilke oppgaver har de i retten?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett