Hopp til hovedinnholdet

Har moren min rett til å nekte meg mopedlappen?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, gutt 15 her. Ønsker å ta Moped eller lett idet jeg fyller 16. Bor på landet og hadde vært greit å ha, men blir nektet dette av moren min. Har du rett til å gjøre dette?

Besvart 03.09.2019 09:23
 

Svar
Hei

Det er dessverre slik at moren din har rett til å nekte deg å ta mopedlappen. Det er fordi du er under 18 år og hun bestemmer over deg. I barneloven står det at foreldrene har rett og plikt til å ta avgjørelser for barn frem til 18 ås alder. MEN - i barneloven § 33 står det også at foreldrene skal gi barna stadig mer bestemmelsesrett med alderen og frem til barnet er 18 år. 

Dette betyr at moren din faktisk også har en plikt til å lytte til dine meninger og ønsker i en sak som dette. Det bør være gode grunner til at hun sier nei. Du har et godt argument i at du har behov for moped når du bor på landet. Hva tror du gjør at hun sier nei? Kan det være at hun er bekymret for deg, og er redd for at du skal komme ut for en ulykke? Det er det typiske argumentet for at foreldre sier nei til moped. 

Så nå blir det opp til deg å forklare og overbevise moren din om at en moped vil være praktisk i hverdagen din og at du er voksen nok til å kjøre pent, ta dine forhåndsregler og følge trafikkreglene. Hvis du på andre måter i hverdagen viser at du er forsiktig og ansvarsfull vil hun kanskje snu og gi deg lov?


Håper dette ga svarene du trengte. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Mopedlappen fra A til Å

Scooter (colourbox.com)

Skal du ta førerkort for moped klasse AM 146? Føreropplæringen for moped innebærer både trafikalt grunnkurs og praktisk kjøreopplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett