Hopp til hovedinnholdet

Læreren gjorde narr av en stil foran klassen.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Det er veldig vanlig at lærere bruker stiler fra tidligere elever til å vise som eksempel på dårlige og gode besvarelser fra både tentamener og eksamener. I dag stod for eksempel norsklæreren min og gjorde narr av en stil som fikk karakteren 2 og fortalte om hvor dårlig den var og delte den ut til klassen og fikk klassen med på det. Jeg reagerer sterkt på at lærere tar i bruk stiler på denne måten, uten å spørre eller informere eleven om dette først. Mange kan si at det er jo anonymt så det går jo bra, men når man skriver en stil blottlegger man på mange måter personligheten sin ovenfor lærer. Jeg mener dette er galt. Vi har aldri skrivd under på at dette er grei! Finnes det noen for for personvernslover rundt dette? Åndsverksrettigheter etc? Takker for svar!

Besvart 04.09.2019 17:15
 

Svar
Hei

Det er viktig at dere jobber med ulike typer tekster, men det er ikke greit at læreren viser fram elevtekster uten å ha fått tillatelse til dette. 

En oppgave eleven skriver, kan regnes som personlig og både oppgaven og lærerens vurdering av denne er underlagt taushetsplikt. Dette står i forvaltningsloven § 13

Dere opplevde også at læreren gjorde narr av stilen. Dette kan kjennes som en krenkelse for eleven som har skrevet oppgaven. Det oppdages ofte fort i klassen hvem stilens forfatter er. Lærere skal behandle elevene sine med respekt og aldri krenke elevene på noen måte.

Jeg foreslår at dere tar dette opp med læreren det gjelder. Fortell hvordan dette oppleves for dere. Gjerne bruk tillitseleven.

Hvis dette er noe som gjentar seg, bør dere varsle rektor. Elever som blir utsatt for krenkelser, kan kreve at rektor undersøker saken og setter inn nødvendige tiltak. 

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skoleproblemer? Få hjelp av Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen (elev.no)

Har læreren din lov til å stryke deg på en prøve du ikke har vært på? Elevorganisasjonen er tilgjengelig på både sms og e-post, og kan hjelpe deg med problemer du har på skolen.

Les mer

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Frustrert jente foran PCen (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett