Hopp til hovedinnholdet

Har butikken rett til å kaste oss ut i et år?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg og en (15) var på matbutikken. Vi så EN RÅTTEN avokado som VAR MYK. Vi syntes det var litt gøy så vi klemte litt på den men da sprakk skallet. Det sølte ikke. Men da kom en ansatt og sa jeg ikke kunne gjøre sånn og at jeg måtte betale, han visste naturlig vis ikke at den var råtten men jeg gadd ikke diskutere så jeg sa at jeg kunne betale. Før jeg rakk å gjøre no ble jeg kastet ut i ett år. Jeg syntes ikke det er rettferdig så jeg kom tilbake ca en uke senere. Da sa den samme mannen at jeg ikke kunne være der. Denne gangen skulle jeg forklare. Han hørte ikke spesielt etter og mente vi hadde ØDELAGT TRE stk og at den IKKE var råtten. Han mente også at vi var bråkete noe vi ikke var. Han sa at han måtte ringe til vaktene som skulle ringe til foreldrene. Jeg gjentok at jeg kunne betale men han fortsatte å si at de måtte ringe vaktene. Har han rett til å kaste oss ut i et år og ringe vakter fordi vi sprakk skallet m uhell til en frukt som var råtten, og jeg ikke fikk lov å betale?

Besvart 09.09.2019 12:37
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

En matvarebutikk er privateid. I kraft av den private eiendomsretten kan butikkeieren i utgangspunktet nekte folk adgang til butikken så lenge det er en saklig grunn for dette, og det ikke er snakk om diskriminering. Butikkansatte står også helt fritt til å tilkalle vakter dersom de mener det er nødvendig. 

I ditt tilfelle mente den ansatte at dere ødela matvarer, og de ønsker selvsagt ikke kunder i butikken sin som ødelegger varer. Han mente også at dere var bråkete. Dette er helt saklige grunner for å bli nektet adgang til butikken for en periode, og butikkeieren har rett til dette. 

Ut fra det du skriver skjønner jeg at du oppfattet situasjonen på en annen måte, og at du mener du ved å betale for avokadoen ikke burde ha blitt utestengt. Du kan eventuelt be om en samtale med butikkeieren der du på en rolig og høflig måte forklarer situasjonen, og hvorfor du mener det er urimelig å bli utestengt. Hvis du vil kan du ta med deg en av foreldrene dine til samtalen. Kanskje vil butikkeieren se saken på en annen måte da. Det er også viktig at du lytter til butikkeieren sin forklaring om hans opplevelse av denne situasjonen og hvorfor slik opptreden ikke kan aksepteres i hans butikk. 

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Konflikter kan løses

Konfliktrådet

Han sier han skal banke skitten ut av meg. Hva skjer om butikken finner ut at jeg har stjålet? Sykla inn i en bil, og det ble merker. Ble trua, men saken ble anmeldt.

Mange får hjelp av konfliktrådene. Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett