Hopp til hovedinnholdet

Filme andre uten dere tillatelse.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, er det lov å filme folk når man er ute, uten å ha fått tillatelse? Skjønner ikke så godt om loven, om dere kunne forklare med egne ord ville det være bra! Er det lov å filme dem fra personlig eiendom? Er det lov å filme dem på offentlig eiendom? Er det lov å filme dem i butikker? Jeg kan jo ikke gå rundt i Amfi og spørre alle om at de vil være med på videoen.. og kan man bli saksøket? Kan man filme politiet så lenge man er på offentlig plass uten å forstyrre dem mens de holder på med noe, bare filme dem ute om det er noe? Har en politimann lov å ta på meg om jeg ikke har gjort noe galt???

Besvart 11.09.2019 19:34
 

Svar
Hei

Det er ikke ulovlig å filme andre uten deres tillatelse, men det kan nok bli oppfattet som svært ubehagelig for dem det gjelder, så jeg ville vært forsiktig med dette. Hvis du filmer andre på privat eiendom (f.eks. et kjøpesenter), kan det være at senteret har problemer med det, og vil be deg slutte. Senteret har anledning til å bortvise deg hvis de mener du oppfører deg ubehagelig.

Selv om det ikke er ulovlig å filme andre, er det ikke lovlig å vise denne filmen til andre. Det vil si at du kan ikke filme noen og publisere den offentlig uten deres samtykke. Dette følger av åndsverkloven § 104. Det finnes visse unntak fra denne bestemmelsen, blant annet dersom det ikke er mennesket som er hovedfokuset i bildet. Dette kan du lese mer om i paragrafen.

Når det gjelder å filme politiet er heller ikke dette ulovlig. Men det er ulovlig å forstyrre politiet i deres arbeid, så det er viktig at du ikke gjør det. Du kan lese mer om å filme politiet her.

Politiet har rett til å ta på deg dersom de ser det som nødvendig for å hindre deg i å gjøre, eller ikke gjøre, noe. Det følger av politiloven § 6 at de ikke kan bruke mer makt enn nødvendig.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett