Hopp til hovedinnholdet

Fradømt retten til å eie våpen på livstid? Mulig å få det opphevet?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ble for en stund tilbake siden fradømt retten til å eie våpen på livstid. Hva er livstid i Norge? Kan man søke om å få dette opphevet om man ikke begår nye låvbrud på mangen år? Eller er løpet kjørt for min del?

Besvart 10.09.2019 13:17
 

Svar
Hei

Jeg er litt usikker på etter hvilken bestemmelse du har blitt fradømt retten til å eie våpen. Etter straffeloven § 56 kan man i forbindelse med en straffedom idømmes tap av retten til å drive en aktivitet (for eksempel jakt). Etter denne bestemmelsen skal imidlertid rettighetstapet ilegges for en bestemt tid på inntil 5 år, eller i særlige tilfeller på ubestemt tid. Dersom rettighetstapet er ilagt på ubestemt tid skal det imidlertid kunne prøves av tingretten etter tre år. 

Våpenloven har jo også krav til skikkethet for å kunne eie våpen. Når lovbrudd begås vil dette kunne føre til inndragelse av våpentillatelsen. Jeg kan imidlertid ikke se at det i våpenloven finnes muligheter for fradømmelse av retten til å eie våpen på livstid.

Da jeg er usikker på hva dommen din faktisk gikk ut på, er det vanskelig for meg å svare på dette. Jeg anbefaler at du kontakter din lokale politistasjon for mer informasjon om hva dommen din innebærer. Du kan eventuelt sende inn et nytt spørsmål med mer informasjon om hva dommen din inneholdt, gjerne med lovbestemmelsen det er vist til i dommen.

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Truer noen med våpen

Kniv (colourbox.com)

Hva hadde straffen blitt hvis man for eksempel truer noen andre med en kniv? Er noen som skylder meg penger og som ikke gidder å gi dem tilbake. Er det farlig om jeg "skremmer dem litt"? Har jo ikke tenkt å stikke dem eller noe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett