Hopp til hovedinnholdet

Elsparkesykkel som går i 55 km/t

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 14 år og har et el scooter/el sparkesykkel som kan gå i rundt 55kmt, har hørt at hvis jeg blir stoppet av politiet kan jeg risikere og miste den eller bli nektet og kjøre og politiet kontakter foreldre mine. Men det er noen som sier at hvis jeg blir stoppet mister foreldrene mine sertifikatet eller det går utover de eller jeg får utsettelse på mitt er det sant ?

Besvart 18.09.2019 09:23
 

Svar
Hei

Etter de reglene som gjelder i dag blir elsparkesykler regnet som sykkel hvis de har en sperre som gjør at de ikke kan gå fortere enn 20 km/t. Uten denne sperren regnes elsparkesykkelen som motorvognm og den må da oppfylle de tekniske krav som gjelder for den motorvognklassen den faller inn under. Det er ulovlig å kjøre den elsparkesykkelen du har på veien. Se nettsiden til Statens Vegvesen for mer informasjon. 

Hvis du blir stoppet av politiet for å kjøre på denne elsparkesykkelen vil de vurdere om vilkårene for å inndra (ta fra deg) elsparkesykkelen er oppfylt, og om vilkårene for å gi deg sperrefrist på førerkortet er oppfylt. 

Foreldrene dine vil ikke miste førerkortet hvis du blir tatt. Men hvis du skader noen ved bruk av elsparkesykkelen kan foreldrene dine bli holdt erstatningsansvarlig, og det kan få alvorlige konsekvenser for dem økonomisk sett. 

Jeg skjønner at det er spennende med en elsparkesykkel som går så fort, men tenk om du skader deg selv eller andre. Det er gode grunner til at vi har en regel om at elsparkesykler ikke skal kunne fortere enn 20 km/t, og det er nettopp fordi risikoen for å skade seg selv eller andre er stor. Jeg håper du tenker deg godt om, og at du lar være å bruke denne elsparkesykkelen. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører moped uten gyldig førerkort

Moped (foto: ung.no)

Jeg fyller ikke 16 før veldig sent på året. Alle andre har begynt å kjøre moped, bare ikke jeg. Har en scooter i garasjen som står og venter. Er det veldig farlig om jeg kjører den litt selv om jeg ikke har lappen ennå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett