Hopp til hovedinnholdet

Kan man miste statsborgerskap ved alvolrig kriminalitet.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, usikker på om spørsmålet mitt går under dette tema, men passa best inn her. Jeg er født og oppvokst her i Norge, men har utenlandske foreldre (kurdisk). Jeg har både norsk og syrisk statsborgerskap, og spørsmålet mitt er: Kan jeg bli kastet ut av landet om jeg begår en alvorlig nok kriminalitet selvom jeg er en andregenerasjons innvandrer? Vet at utenlandske kan bli utvist fra Norge for å bryte loven, men gjelder det også de som er født her med statsborgerskap og pass?

Besvart 16.09.2019 19:29
 

Svar
Hei

Jeg forstår det som at du spør om du kan miste ditt norske statsborgerskap ved alvorlig kriminalitet. 

Sånn loven er nå kan du ikke miste ditt norske statsborgerskap ved kriminalitet. På denne siden står det at du kan miste statsborgerskapet ditt ved fire forskjellige hendelser:

1. Dersom du får statsborgerskap i et annet land. Som hovedregel godtar ikke Norge at du har to statsborgerskap. Dette gjelder ikke dersom du automatisk får to statsborgerskap ved fødsel.

2. Hvis du fikk norsk statsborgerskap ved fødsel, men har oppholdt deg for lite i Norge siden da, vil du miste ditt statsborgerskap når du fyller 22 år. Her er det snakk om at du har oppholdt deg mindre enn 2 år i Norge siden fødsel.

3. Du søker om å ikke lenger være norsk statsborger.

4. UDI kaller tilbake statsborgerskapet ditt. Dette kan skje ved to anledninger:

- Du får norsk statsborgerskap uten å frasi deg annet innen en gitt frist.

- Saksbehandlingsfeil. Typisk dersom du ved søknad om norsk statsborgerskap oppga feilaktig informasjon.

Som du ser så er alvorlig kriminalitet ikke grunnlag for å ta fra deg ditt norske statsborgerskap. Andre land har andre regler som har blitt fremmet i media den siste tiden på bakgrunn av mennesker som har reist til Syria for å kjempe for IS, men Norge har ikke slike regler. 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett