Hopp til hovedinnholdet

Varige mén som følge av langvarig mobbing i skolen. Rett på erstatning?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg ble mobbet i 10 år (hele grunnskolen), og har som følger av det, varige psykiske vansker inkl PTSD, spiseforstyrrelser og panikkangst. Dette igjen gjør at jeg ikke kan jobbe og jeg har måttet droppe ut av skolen. Det jeg lurer på er om jeg kan ha rett på noen som helst erstatning for at skolesystemet ikke hørte etter og ga hjelp?

Besvart 23.09.2019 14:17
 

Svar
Hei

Jeg vil først beklage at du har måttet vente så lenge på svar fra oss!

Så trist å høre hva du har vært utsatt for!

Det er dessverre likevel vanskelig for meg å svare konkret på om du har krav på erstatning eller ikke. Det er sånn at kommunen kan være erstatningsansvarlig for skader etter mobbing på skolen. Dette fremgår av opplæringsloven § 9 A-15 som viser til  skadeerstatningsloven § 2-1. Kommunen er som arbeidsgiver ansvarlig for skade som voldes ved uaktsom opptreden av dens ansattes under deres utføring av sitt arbeid. 

For å kunne få erstatning må det kunne bevises at du har vært mobbet. Det må også bevises at skolen ikke har gjort det de med rimelighet kunne forventes å gjøre for å forhindre mobbingen. I tillegg må det bevises at dine skader skyldes skolens manglende oppfølging.

Erstatningskravet må også fremsettes mot kommunen innen en viss tid, før saken anses som "foreldet". Etter foreldelsesloven § 9 foreldes krav på erstatning 3 år etter "den dag da skadelidte fikk eller burde skaffet seg nødvendig kunnskap og skaden og den ansvarlige".

Alt dette er juridisk vanskelige vurderinger, og det kan derfor være lurt å kontakte en advokat med erfaring fra erstatningssaker. Du må imidlertid være oppmerksom på at hjelp fra advokat kan bli kostbart dersom du ikke når frem med kravet ditt. 

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett