Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min har fått nakenbilder av meg. Har han grunn til bekymring?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 17 år som begynte å snakke med en gutt på 21 år. Vi har flørta litt, og etterhvert sendte jeg et nakenbilde til han. Han spurte ikke direkte etter å få, men jeg sendte uansett. Jeg liker han godt, og han sier det samme om meg. Det var samtykke hos begge parter, men i ettertid har han blitt svært bekymret over at han har brutt loven med tanke på at jeg ikke er 18 enda. Har han grunn til bekymring?

Besvart 18.09.2019 20:35
 

Svar
Hei

Etter straffeloven § 311 er det straffbart å skaffe seg tilgang til bilder som seksualiserer barn.

Det er i utgangspunktet straffbart for kjæresten din å beholde bildene på telefonen sin. Det fremgår imidlertid også av bestemmelsen at straffen "kan falle bort for den som tar og besitter et bilde av en person mellom 16 og 18 år, dersom denne har gitt sitt samtykke og de to er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling". Det er jo en viss aldersforskjell mellom dere, så jeg kan ikke si sikkert at dere vil regnes som "omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling". Dette er noe politiet ville måtte vurdere konkret dersom dette skulle blitt anmeldt av noen.

Jeg tror imidlertid ikke at kjæresten din har noen særlig grunn til bekymring så lenge dere er kjærester og han beholder bildene for seg selv. 

Det som generelt er viktig å huske på når du sender slike bilder, er faren for at de kan komme på avveie. En ting er at forholdet potensielt kan ta slutt, og faren for at kjæresten din på et senere tidspunkt deler dem med andre. Dette ville vært klart straffbart. En annen ting er at de kan komme på avveie ved et uhell, for eksempel ved at en annen får tilgang til kjæresten din sin telefon. Dette bør du ha i bakhodet når du sender og deler nakenbilder. 

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente ser på mobilen sin og er lei seg (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett