Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få fritak fra nynorsk?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på mine rettigheter på skolen. §2-8 på grunnloven sier at elever i grunnskolen som har annet morsmål enn Norsk og Samisk kan få særskild norskopplæring helt til eg klarer norsk. §3-22 på grunnloven sier at Elever som har rett til særskild norskopplæring kan få fritak i norsk sidemål som er nynorsk. På §3-22 står det " a) på grunn av sjukdom, skade eller dysfunksjon som er diagnostisert av ein sakkunnig, har problem med å greie begge målformene ) Jeg er født i Norge og begge foreldrene mine kommer fra utlandet, jeg har hatt morsmål opplæring i grunnskolen også har eg ADHD. Som gjør at det blir vanskelig å følge med i timene. I tillegg har jeg problem med å greie begge målformene (Bokmål og Sidemål). Jeg har også annet morsmål enn Norsk og Samisk. Jeg har snakket med rådgiveren, men hun skriker og sjefter på meg at jeg ikke har lov til å få fritak i Nynorsk. Jeg føler at hun bruker hersketeknikk for å tvinge meg å ha nynorsk. Hva er mine rettigheter?

Besvart 20.09.2019 13:36
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. I og med at du har gått på skole i Norge hele tiden, er det lite sannsynlig at du får fritak fra karakter i nynorsk.

Men hvis ADHD'en gjør at du har problemer med å greie begge målformer, kan du søke fritak. Først bør du få utredning fra PPT. Snakk med rådgiveren din om dette.

PS: Det er ikke greit at læreren skriker og kjefter på deg. Si til læreren at du ikke liker det. Du har krav på å bli behandlet med respekt. Be om hjelp fra tillitseleven om du trenger det. Gi beskjed til rektor om dette ikke blir bedre.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett