Hopp til hovedinnholdet

hva skjer hvis politiet pågriper feil person, og personen forsvarer seg?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Har tenkt litt på det med nødverge og nødrett. La oss si at noen har gjort en straffbar handling som kroppskrenkelse eller lignende. Politiet er på søk etter gjerningsperson men i en mørk og forvirrende situasjon pågriper feil person med makt. Si at politiet prøver å legge vedkommende i bakken, men vedkommende hadde headsett med musikk, og fikk derfor ikke med seg at dette faktisk var politiet og utøver selvforsvar. Ikke vold, men å dytte/slå og rive seg vekk fra grepet til politiet. Hvilken straff kan vedkommende forvente å få? For hadde dette vært et forsøk på voldtekt eller ran hadde jo dette vært nødverge? Men i denne sammenheng kanskje vold mot offentlig tjenestemann? Forvirrende tanke som jeg håper å få et svar på. Hilsen nysgjerrig 20 åring.

Besvart 24.09.2019 20:55
 

Svar
Hei

I straffeloven § 19 om nødverge heter det: 

"En handling som ellers ville være straffbar, er lovlig når den a) blir foretatt for å avverge et ulovlig angrep, b) ikke går lenger enn nødvendig, og c) ikke går åpenbart ut over hva som er forsvarlig under hensyn til hvor farlig angrepet er, hva slags interesse som angrepet krenker, og angriperens skyld." 

Du kan lese mer om nødverge-bestemmelsen i denne artikkelen

I det tenkte tilfellet, vil det absolutt være aktuelt å vurdere om dette var nødverge. Det kommer jo imidlertid helt an på situasjonen og handlingene som blir utført.

Politiet skal normalt relativt raskt tilkjennegi seg som politi, og det vil da ikke lenger være lovlig å motsette seg politiets anholdelse, jf. politiloven § 7

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett