Hopp til hovedinnholdet

kan jeg bestemme om jeg kan ha mobilen på rommet eller ikke?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei,siden jeg er 16 år har jeg rett til å bestemme selv om jeg kan ha mobilen på rommet eller ikke?

Besvart 24.09.2019 13:18
 

Svar
Hei

Jeg forstår spørsmålet ditt som at du lurer på om foreldrene dine kan bestemme dette eller ikke.

Foreldrene dine har foreldreansvaret for deg frem til du er 18 år, og kan fortsatt bestemme over deg. De kan ta noen valg for deg, i oppdragelsesøyemed og for å beskytte deg. 

Dette skal imidlertid være i samarbeid med deg, og dine meninger og ønsker skal tillegges stor vekt. Du må imidlertid vise at du tar veloverveide valg og tar ansvar og er til å stole på. Og dersom du er til å stole på, så er det viktig at foreldrene dine gir deg tillit og muligheten til å vise at du tar ansvar. Det går begge veier. 

Det å kunne ta med mobilen på rommet, høres jo i utgangspunktet ut som noe du burde få lov til. Men har de en god grunn til å sette begrensninger for din mobilbruk?  

Jeg anbefaler deg at du snakker med foreldrene dine om dere kan finne en løsning som kan være litt bedre; kanskje kan du få en viss tidsperiode med telefonen? Kanskje du kan få muligheten til å vise at du klarer å avstå fra fristelsene som ligger i telefonen? Hvis du forstår hvorfor foreldrene dine nekter deg telefonbruk, så er det også enklere å få muligheten til å gjøre noe med vanene dine. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett