Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om en psykolog har lov til å varsle politi/foreldre.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om en psykolog har lov til å varsle politi/foreldre om jeg forteller at jeg har tatt LSD, jeg har lyst til å fortelle pga. LSD har hjulpet meg innsett ting som jeg har bare hatt godt av å innse, så LSD’en jeg tok var for min egen psykiske helse. Jeg har lest innlegg på ung.no om lignende bare der var hasj tilfellet, men siden LSD er mer ulovlig, forandrer det noe?

Besvart 20.09.2019 16:16
 

Svar
Hei gutt 17 år

Du er helserettlig myndig, det vil si over 16 år, så du kan selv velge hvem som skal få opplysninger om den helsehjelpen du mottar og/eller få innsyn i samtalertemaer du har med psykologen din. Psykologen kan altså ikke melde fra til foreldrene dine, og foreldrene dine kan heller ikke oppsøke psykologen din og be om opplysninger uten din godkjenning.

Ved alvorlig bekymring for deg og din psykiske helse, der det er snakk om aktiv bruk av ulovlige rusmidler og det er fare for livet ditt, så vil det være aktuelt å varsle foreldrene dine. Men du skal da informeres om dette i forkant og det skal etterstrebes en tillatelse fra deg om at foreldrene dine informeres. 

Det er ingen automatikk i at psykologen melder om ulovlig bruk av rusmidler til Politiet. Helsepersonell har taushetsplikt, og så fremt ikke det kommer frem alvorlig grad av kriminelle handlinger, så skal og kan ikke informasjon fra terapirommet deles med Politiet. Dersom du har gjort noe kriminelt og står ovenfor eksempelvis en rettsak, og Politet tar kontakt med psykologen for innhenting av informasjon, så vil det stille seg annerledes og en er da pliktig å gi informasjon om kriminelle handlinger som har funnet sted. 

Håper dette var til hjelp for deg!

Jeg håper imidlertid at du snakker med psykologen din om rusbruken din og jeg vil på det sterkeste fraråde deg å bruke rusmidler. Det er ikke godt for deg og det øker risiko for psykisk uhelse.

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

LSD og spiss fleinsopp

Overlevering av narkotika på en klubb (colourbox.com)

Hovedvirkningen av hallusinogene stoffer er endret virkelighetsoppfatning. De fordreier bevisstheten og kan gi sansebedrag, illusjoner og hallusinasjoner. Stoffene kan frembringe psykoser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett