Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å anmelde en som er slem, hva gjør politet?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, det er en på skolen min som er utrlolig slem. Han krenker homofile og kaller kompisen min for feit ginger og meg for homse. Han er alltid slem. Det jeg lurte på er hvor hardt slår politiet ned på det? Har lyst til å annmelde han fordi at det ikke er greit og han missbruker ytringfiheten.

Besvart 30.09.2019 13:23
 

Svar

Hei gutt 16 år.

Det er ikke greit at noen kaller andre for feit ginger og homse. Det regnes som  mobbing om dette er systematisk og skjer over tid. Men jeg forstår at du ønsker at denne gutten skal få en eller annen form for straff for måten han oppfører seg på. 

I første omgang vil jeg anbefale deg og din kompis å ta en prat med noen voksne på skolen. Det er skolen som har ansvaret for å ordne opp i slike situasjoner som du beskriver her.

Ingen skal oppleve å bli tilsnakket på denne måten og dette må stoppes. Men det er viktig at dere som utsettes for dette, sier i fra. Så ta kontakt med kontaktlærer, sosiallærer, eller helsesykepleier på skolen. Her kan dere få gode råd og dere kan sammen finne ut hva som kan gjøres i saken.

Jeg er også usikker på om dette handler om ytringsfrihet. Det er nok mer i kategorien mobbing, så av den grunn tenker jeg at det er skolen som må løse denne saken.

For om det skal bli en politisak, må de som utsettes for denne oppførselen anmelde saken. Du kan selv kontakte politiet og drøfte med noen om dette er aktuelt i deres tilfelle. For i noen tilfeller må en anmelde om mobbingen ikke blir stoppet.

Hvis dere synes det er vanskelig å ta dette opp med skolen, eller ikke opplever at dere blir tatt på alvor, vil jeg anbefale dere å snakke med foreldrene deres og be dem ta dette opp med skolen. Dere kan også kontakte mobbeombudet, les mer om dette i artikkelen jeg legger ved.

Jeg håper dette var til hjelp for dere og ønsker dere alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Hvem mobber?

Mobbere har gjerne et eller flere kjennetegn til felles, og vi har listet opp disse nedenfor. Vær likevel oppmerksom på at vår liste kun peker på hovedtendenser, og i enkelte tilfeller kan bildet av mobberne være annerledes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett